Elena Letňanová: Zamrežovaný denník

Autobiografické kratšie prózy známej slovenskej klaviristky a publicistky, v ktorých opisuje životné osudy mladej ženy hudobníčky, emigrantky spoza železnej opony. Jej hlavná postava sa podobne ako autorka rozhodne po zákaze koncertovania pre útek z krajiny, rozpadá sa jej manželstvo a bojuje o svoju dcéru.

21.12.2015 05:00
debata
Elena Letňanová: Zamrežovaný denník Foto: TRANOSCIUS
Elena Letňanová Zamrežovaný denník Elena Letňanová: Zamrežovaný denník

„Melódie počuť aj z jej viet. Píše ako dýcha. Nič si nevymýšľa. Pri čítaní jej poviedok sme uprostred priameho prenosu – myšlienok, udalostí, pocitov či spomienok. Vlákna jej príbehov sú zo svetla, oblohy, tráv, no rovnako z priateľstva, z veselej radosti, zo sklamania, zo smútku. Ponúka ich až s akousi detskou úprimnosťou. Tie poviedky sú pripomienky, pre samotnú autorku často citové, pre nás oživujúce, nabádajúce pamäť, aby nám pred oči vrátila, čo sme dávno zabudli, alebo skôr chceli zabudnúť, lož totalitného režimu, rozladený klavír života. A kde-tu aj sršiace iskry nádeje…“ napísal o knižke spisovateľ Dušan Dušek.

Elena Letňanová (1942), klaviristka, publicistka a vysokoškolská pedagogička bola politicky prenasledovaná ako líderka pochodu na počesť Jana Palacha, „pochodne číslo jeden“ na protest proti okupácii Československa v roku 1968. V roku 1984 emigrovala do Talianska a neskôr do USA, v 90. rokoch sa vrátila do vlasti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Elena Letňanová #Zamrežovaný denník