Strhujúce čítanie o fotografii, fotografoch, živote aj filozofii

Interview s fotografiou vyhlásili na Slovensku aj v Čechách za knihu roka 2003 v kategórii textovo-fotografických publikácií. Vo výnimočnom projekte rozhovorov so svetovými fotografmi Juraj Mravec pokračuje. V bratislavskej Reštaurácii Hrad v stredu pokrstil novinku Interview s fotografiou No. 3., ktorú vydalo vydavateľstvo Petrus.

16.12.2015 19:28
Juraj Mravec: Interview s fotografiou No. 3.,... Foto:
Juraj Mravec: Interview s fotografiou No. 3., Petrus 2015
debata

„Hlavným kritériom je svetový význam fotografa, jeho absolútna akceptácia odbornou kritikou, čitateľmi, knižnou produkciou, sériou medzinárodných ocenení a výstav,“ povedal autor pre Pravdu. V tretej „sedmičke“ osobností svetovej fotografie predstavuje tvorcov, ktorí sa zaoberajú street fotografiou, portrétnou tvorbou, vojnovou reportážou, vedeckou fotografiou a sociálnym dokumentom. A prináša nielen strhujúce čítanie o fotografiách a fotografii, ale aj o živote, človeku, jeho filozofii aj citovom svete.

Na „neviditeľných“ ľudí z okraja spoločnosti sa zameriava azda najlepší street fotograf sveta Američan Bruce Gilden. Portrétistka Mary Ellen Mark hľadá nešťastné a stratené existencie, fotografovala však aj hollywoodske hviezdy. Bývalý prezident agentúry Magnum Photos Burk Uzzle bol kultovým fotografom hudobného festivalu vo Woodstocku. Keď učiteľka vizuálneho umenia Susan Meiselas vycestovala v roku 1978 do Nikaraguy, vypukla tam občianska vojna – jej fotografie obleteli svet. Fenomén tetovania fascinuje držiteľa piatich cien World Press Photo Sergeja Vasilieva. Ukrajinec Alexander Chekmenev dve desaťročia dokumentoval život bežných obyvateľov rodného Donbasu. A skvelý fotoreportér časopisu Life Švéd Lennart Nilsson sa preslávil fotografiami zrodu života.

„Nestačí sa iba rozhodnúť pre konkrétneho autora. Nasleduje proces hľadania kontaktov, komunikácie, dohodnutia možných termínov stretnutia. Do Severnej Karolíny (Burk Uzzle) som šiel na aute z newyorskej požičovne. Za Sergejom Vasilievom zasa na vlastnom aute do Karlových Varov, kde bol, našťastie, na dovolenke. Alexander Chekmenev bol porotcom na tohtoročnom Slovak Press Photo a nenechal som si ho ujsť,“ dodal Juraj Mravec. Pracuje už na štvrtom pokračovaní čitateľsky príťažlivého knižného projektu a sníva o stretnutiach s ďalšími hviezdami fotografického ne­ba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Mravec