Vladimír Sorokin: Rad

Prvý román autora; vyšiel v samizdate v Paríži v roku 1985, na samom začiatku perestrojky. Zároveň je to jeho prvý soc-artový román - román hyberbola a tiež metafora sovietskeho spôsobu života, ktorého jedným z najtypickejších znakov bolo státie v radoch na takmer hocičo, potravinami počnúc a rôznymi druhmi spotrebného tovaru končiac.

14.01.2016 05:16
debata
Vladimír Sorokin: Rad Foto: PETRUS
Vladimír Sorokin, Rad Vladimír Sorokin: Rad

Rad sa stal v sovietskom spoločenskom živote akousi osobitou subkultúrou s vlastnými nepísanými zákonmi, spôsobom komunikácie, osobitým jazykom. Vladimir Sorokin (1955) – dnes jeden z najpopulárnejších ruských spisovateľov a dramatikov – sa v tomto rozsahom neveľkom románe prejavil ako vynikajúci parodista a imitátor rôznych štýlov reči. Dokáže absolútne presne reprodukovať svojrázny život radu, akoby bol sám jeho súčasťou, jeho tichým, nenápadným pozorovateľom. Celý román je postavený na zdanlivo nekončených dialógoch, na neutíchajúcom prúde reči, útržkov viet, rôznych jazykových rovín, spoločenských vrstiev, ktorých predstaviteľov rad spojil v čakaní na niečo, ale na čo, to nikto zo zúčastnených nevie.

Celá táto situácia čakania v rade na niečo, čoho sa čakajúci možno nikdy nedočkajú, svojou absurdnosťou pripomína Beckettovo Čakanie na Godota. Sorokinov Rad, v ktorom sa dynamicky, jeden za druhým striedajú rôzne ľudské osudy, problémy, názory, naznačené len v útržkoch dialógov a jednotlivých replík, sa do istej miery stáva encyklopédiou problémov sovietskeho spôsobu života a márneho snívania jeho aktérov o svetle na konci tunela.

V ruskom origináli Očereď (prvé vydanie almanach Sintaksis, Paríž 1983). Preložil Ján Štrasser, ilustrácie Marek Ormandík.

Petrus

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Vladimir Sorokin #rad