Juraj Mojžiš: Milan Laluha

Keď Laluha objavil - a predovšetkým nakreslil a namaľoval - svoj motív, v slovenskom modernom umení sa vskutku objavilo čosi nezvyčajné. Nielenže objavil Dolnú Mičinú ako autobiografický stred sveta, ale výtvarne ním pomenoval krajinu ako krajinu z ľudí, čiže ako skladbu z emblematických tvarov človeka, povedané slovami maliara: ženy a chlapa, píše v prológu k obrazovej publikácii o maliarovi jej autor.

13.02.2016 05:16
debata
Juraj Mojžiš: Milan Laluha Foto: GALÉRIA NEDBALKA
Juraj Mojžiš, Milan Laluha Juraj Mojžiš: Milan Laluha

Dvojjazyčná slovensko-anglická publikácia, ktorá nesie podtitul „Poézia kompozície obrazov Milana Laluhu“, je sprievodným knižným projektom k aktuálnej výstave Milana Laluhu v bratislavskej Galérii Nedbalka (13. január – 20. marec).

Jednoducho povedané, je príležitosťou priblížiť tak trocha nezvyčajne kresliarske a maliarske dielo výrazného predstaviteľa generácie narodenej okolo roku 1930. Našťastie v zbierke Galérie Nedbalka sa nachádzajú obrazy, ktoré veľmi dobre reprezentujú celú tvorbu Milana Laluhu od raných diel až po obrazy z posledných rokov jeho tvorby. Práve ich reprezentatívna kvalita vnukla myšlienku venovať sa prioritne výtvarnej skladbe a umelcom preferovaným kompozičným princípom, stojí na obálke knihy.

Teoretik umenia Juraj Mojžiš (1938) je autorom radu výtvarných monografií a tiež niekoľkých knižiek esejí.

Galéria Nedbalka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Juraj Mojžiš #Milan Laluha