Viktor Pelevin: S.N.U.F.F.

Dej je zasadený do postapokalyptického sveta, kde väčšina ľudí žije buď v chudobnej, technologicky zaostalej Urkaine (!) s asi 300 miliónmi slovanských obyvateľov a s hlavným mestom "Slava", alebo v technologicky vyspelom umelom lietajúcom anglofónnom meste Big Byz, ktoré je upevnené na oblohe nad Urkainou a žije v ňom asi 30 miliónov ľudí.

11.03.2016 05:00
debata

Viktor Pelevin (1962), jeden z najznámejších súčasných ruských autorov, skĺbil vo svojom sci-fi románe spoločenskú satiru a výstižnú fikciu súčasného rozloženia geopolitických síl.

Foto: Vydavateľstvo SSS
Viktor Pelevin S.N.U.F.F.

Reaguje na vnútorný nepokoj uvažujúceho človeka dnešnej doby, zostavuje mozaiku spoločenských manipulácií, ich následkov a deformácií.

Mechanizmy mediálneho zotročenia, ktoré prerástli až v náboženský obrad, a ten v stereotyp, keď aj pornografia a smrť začínajú diváka nudiť, možno vnímať ako expresívne varovanie ľudstvu uviaznutému v slepej uličke, kde „už nepotrebujeme hrozno“, ale „posielame po fľaše do pivnice“. Dejom sa prepletá pútavá línia lásky, sú doň vsadené poetické pasáže a zručne sformulované odkazy.

V ruskom origináli SNUFF (Eksmo, 2011).

Vydavateľstvo SSS

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Premedia #Viktor Pelevin #S.N.U.F.F.