Ferlinghetti priznáva, že v starých časoch bola najlepšia mladosť

Čo spravili Jack Kerouac a Allen Ginsberg pre literárne hnutie beat generation ako autori, spravil Lawrence Ferlinghetti ako vydavateľ.

24.03.2009 09:00
Ferlinghetti Foto:
Ferlinghetti
debata

Spoluzakladateľ slávneho kníhkupectva a vydavateľstva City Lights v San Franciscu má 24. marca 90 rokov.

„Pozdravujem vás na prahu veľkej literárnej kariéry,“ napísal Ferlinghetti v telegrame Ginsbergovi, keď mu 8. októbra 1955 ponúkol vydanie básnického pásma Vytie. V ďalšom roku bola kniha označená za obscénnu. Ferlinghettiho polícia zavrela. Podporu mu vyjadrili popredné osobnosti literárnej a intelektuálnej scény. A v októbri 1957 sudca Clayton Horn rozhodol, že Vytie obscénne nie je. A Ferlinghettiho zbavil obvinení.

To všetko upriamilo pozornosť na beat generation. Ale edície vydavateľstva City Lights sa nikdy neuzavreli len pre beatnických autorov. A o procese začali, mimochodom, minulý týždeň nakrúcať film.

„Mottom sociálnej revolúcie šesťdesiatych rokov bola veta: Tu a teraz. Dnes, keď máme televíziu, elektronickú poštu a najmä mobilné telefóny, motto znie: Teraz kdesi inde,“ povedal Lawrence Ferlinghetti minulý týždeň v rozhovore pre denník San Francisco Chronicle.

Sám je básnik, maliar, umelec. Jeho najznámejšou zbierkou je Lunapark duše. Na Slovensku vyšla vo výbere Smutná nahá jazdkyňa, ktorý mapuje prvé tri autorove zbierky, vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ v roku 2002.

„Starci ako ja hovoria o starých dobrých časoch s nostalgiou. Boli to časy, keď boli mladí a krásni (a nadupaní testosterónom),“ povedal pre San Francisco Chronicle. A na otázku, kto je jeho životnou láskou, odpovedal: „Sám život je láskou môjho života.“

Ferlinghetti je aj popredný zástanca liberalizmu, sociálnych istôt, kritik amerických republikánskych vlád a prezidenta Georgea W. Busha. Je nepísaným prvým občanom San Francisca.

„24. marca 2009 Lawrence Ferlinghetti, spoluzakladateľ a spolumajiteľ kníhkupectva a vydavateľstva City Lights a jeden z najmilovanejších básnikov našej krajiny, oslávi 90. narodeniny. Chcete ho obdarovať? Kúpte si knihu od City Lights – podporte nezávislých vydavateľov a kníhkupcov!“ vyzýva internetová stránka www.citylights.com.

debata chyba