Mario Giordano - Teta Poldi a sicílske levy. Chcela sa upiť na smrť, mafia jej v tom zabránila!

Zoznámte sa s Poldi, svojráznou Bavorkou, ktorá sa v deň svojich šesťdesiatych narodenín odsťahuje na Sicíliu, aby sa tam vo všetkej počestnosti a s pohľadom upretým na more upila na smrť. Mafia jej v tom zabráni, pretože na Sicílii neplatia žiadne pravidlá...

14.04.2016 07:00
debata
Mario Giordano - Teta Poldi a sicílske levy Foto: Ikar
Mario Giordano - Teta Poldi a sicílske levy Mario Giordano - Teta Poldi a sicílske levy

Teta Poldi a sicílske levy je vtipná a šarmantná detektívka z prostredia Sicílie, ktorú si užijete napríklad na pláži. Ideálna letná pohodovka. A postavička, proti ktorej nemajú šancu ani sicílski zločinci.

Výhľad na more. Slnko. Sopku.

Poldi, teda Isolda Oberreiterová, je bývalá kostymérka. V deň svojich šesťdesiatych narodenín sa presťahuje z bavorského Mníchova na Sicíliu. Nič iné si nepraje len tú spomínanú pohodu a veľa alkoholu – chce sa upiť na smrť.

Vezme so sebou aj synovca, nádejného spisovateľa a beznádejného starého mládenca. Nepočíta však s početným a temperamentným príbuzenstvom svojho mŕtveho manžela. Sicílčania telom aj dušou sa rozhodli zasvätiť ju do dolce vita podľa svojho vlastného vzoru. A hneď je po odpočinku!

Tete Poldi pomáha v záhrade a domácnosti chlapec Valentino, ktorý však jedného dňa záhadne zmizne. Jednoducho nepríde, vyparí sa a nik o ňom nič netuší. Akoby sa po ňom zľahla zem. Žeby v tom mala prsty mafia? Alebo sa mu prihodilo nejaké nešťastie?

Poldi sa cíti ako slávna slečna Marplová a tak sa púšťa do pátrania. Čoskoro jej cestu skríži atraktívny komisár Montana. A fešákom v policajných uniformách Poldi jednoducho neodolá…

Hneď v prvú nedeľu po sťahovaní pozvala Poldi tety, sesternice, bratrancov a mňa, čo som sa v podkrovnej hosťovskej izbe ešte stále zotavoval z cesty, na pečenú bravčovinu, pivnú omáčku, kapustu a knedľu. Na obed. Uprostred júla. Na Sicílii. Na privítanie sa podávalo martini v pohároch na vodu, po ktorom by aj fínsky námorník upadol do kómy. Kým Poldi vnútri ešte zahusťovala omáčku a striedavo do nej prilievala pivo a sama z neho upíjala, tlačili sme sa na malom rozpálenom nádvorí pod jediným slnečníkom ako tučniaky v búrke. Vôňa však bola omamujúca. Keď sa potom Poldi zjavila s obrovským kusom pečeného mäsa, zaliata potom, s hlavou červenou, akoby jej už-už išla prasknúť, okamžite som v panike vyskočil.

„Poď do tieňa, Poldi!“

Teta Poldi sa však na mňa len súcitne pozrela. Ten pohľad som tak dobre poznal. „Mei, vážne si myslíš, že som sa presťahovala na Sicíliu, aby som vysedávala v tieni? Chcem slnko, mocné slnko! Il sole! V Taliansku je totiž slnko mužského rodu, rovnako ako more a sopka, a kvôli týmto trom pánom som sem koniec koncov prišla! Tak si už konečne všetci posadajte, prinesiem knedle.“

Autor knihy Teta Poldi a sicílske levy Mario Giordano je syn talianskych prisťahovalcov, narodený už v Nemecku. Je autorom scenára k populárnym detektívnym seriálom Miesto činu, Schimanski či Volajte políciu 110. V slovenčine už vyšiel jeho úspešný román Apokalypsa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Mario Giordano #Teta Poldi a sicílske levy