Da Vinciho kód pobúril cirkev, pre Stratený symbol čitatelia šalejú

Hneď v prvý deň po vyjdení najnovšieho románu Dana Browna sa predalo milión kusov Strateného symbolu v tvrdej väzbe a v podobe elektronických kníh. A už teraz dalo vydavateľstvo Random House dotlačiť ďalších 600-tisíc kópií. Lost Symbol vyšiel minulý utorok v náklade päť miliónov výtlačkov určených pre severoamerický trh a jeden a pol milióna pre Veľkú Britániu a Európu.

23.09.2009 07:30
Dan Brown Foto:
Spisovateľ Dan Brown.
debata

Najnovší Brownov román dostať aj v slovenských kníhkupectvách. „Lost Symbol sa predáva vynikajúco,“ povedal Peter Lipovský z vydavateľstva Slovart, ktoré anglický originál distribuuje. „Aj my sme spustili predaj 15. septembra a po týždni máme po kníhkupectvách rozvezených tritisíc kusov,“ dodal Lipovský.

Slovart pripravuje na trh aj slovenský preklad: „Stratený symbol vydáme v deň s magickým dátumom, 10. februára 2010,“ povedal Peter Lipovský.

Keď neznámy Američan Dan Brown vydal pred šiestimi rokmi román Da Vinciho kód, poriadne rozhneval najvyšších predstaviteľov katolíckej cirkvi. U čitateľov však mal úspech. Jeho novinka sa slobodomurárom, o ktorých píše, páči. „Mám k nim veľký rešpekt,“ povedal autor v rozhovore pre americké médiá.

Stratený symbol je už treťou knihou, v ktorej Brown rozpráva príbeh s lúštiteľom historických symbolov Robertom Langdonom. Ten vo washingtonskom Kapitole, kde má mať prednášku, nájde odseknutú ruku prominentného slobodomurára Petra Solomona. Tajomné tetovanie na ruke odštartuje naháňačku, na ktorej profesor po múzeách rieši zložité rébusy.

A aj teraz je po jeho boku žena – sestra slobodomurára doktorka Katherine Solomonová.

Záujem o knihu potvrdzuje, že tajomno ľudí priťahuje. Veď slobodomurári sú doslova zosobnením tajomna. Používajú tajné symboly a rituály, aj ich ciele sú pre väčšinu ľudí nejasné. A odjakživa ich prenasledovala cirkev, rôzni vladári, ale napríklad aj nacisti a komunisti.

Knihy Dana Browna v číslach

81 miliónov výtlačkov sa predalo z Da Vinciho kódu

6,5 milióna kusov malo prvé vydanie knihy Lost Symbol

1 milión sa z neho predalo prvý deň

debata chyba