Artforum oslavuje dvadsať rokov

Po nežnej revolúcii sa skupina priateľov a známych rozhodla, že na svoje stretnutia, na ktorých diskutovala o umení, pozve čo najviac Bratislavčanov. Chceli vydávať a predávať knihy, organizovať divadelné predstavenia, koncerty a výstavy. Tak pred 20 rokmi vzniklo Artforum. Dnes je to sieť kníhkupectiev, vydavateľstvo a spoločnosť, ktorá organizuje najväčší literárny festival na Slovensku.

23.02.2010 12:03
Dušan Dušek, Alta Vášová a Tomáš Janovic,... Foto:
Dušan Dušek, Alta Vášová a Tomáš Janovic na archívnom zábere.
debata

Artforum najprv bolo v ošarpanom dome na Ulici Červenej armády, ktorý už zbúrali. Neskôr v Dome lodníkov, v bývalej mäsiarni a napokon sa presťahovalo na miesto, kde sídli doteraz. Keď sa v Bratislave opýtate na Koziu ulicu, odpoveď bude: „Tam sídli Artforum.“

„Najprv sme si mysleli, že budeme pobočkou Jazzovej sekcie, ktorá práve pod menom Artforum ešte koncom osemdesiatych rokov začala znovu pôsobiť. Chceli sme organizovať koncerty a výstavy, vydávať a predávať knihy, iniciovať divadelné predstavenia. Chceli sme sa stretávať, chceli sme byť spolu a venovať sa veciam, ktoré sme mali radi,“ napísal na webovej stránke artforum.sk Juraj Kušnierik.

Z malej predajne kníh je teraz celoslovenská sieť s piatimi obchodmi, vydavateľstvo a organizátor Žilinského literárneho festivalu. Prvá pobočka vznikla na jeseň 1994 v Košiciach, neskôr vznikli pobočky v Žiline a Banskej Bystrici. Najkratšie je otvorené Artforum v Trnave. K piatim „kamenným obchodom“ však pribudol šiesty – internetový. Riaditeľ Artfora Vladimír Michal hovorí, že po jeho otvorení im v predajniach ľudí trochu ubudlo, ale skalní zostávajú. „Vedia, že koncentrácia kvalitných kníh je u nás na malej ploche väčšia ako inde.“

Vytvoriť miesto, kam budú ľudia chodiť radi, kde sa budú stretávať a nechávať si odkazy, nie je až taký problém. Artforákom sa to však podarilo v každom meste, kde sídli. V Bratislave sa im to darí už dve desaťročia. Pomohol im k tomu papagáj Žako, ktorý poletoval po bývalej mäsiarni a sem-tam si odhryzol z nejakej knižky, aj kávovar na Kozej ulici, z ktorého si mohol každý nabrať. Pred tromi rokmi ho vytlačili knihy.

Artforum nikdy nebolo len kníhkupectvo, vždy sa snažilo presahovať aj do iných oblastí umenia a kultúry. Posledných šesť rokov organizuje najväčší literárny festival na Slovensku. Pod značkou Žilinský literárny festival pozvalo do mesta na Váhu do stovky slovenských aj svetových spisovateľov. Minulý rok sa na festivale predstavili napríklad Martin Bútora, Srb Dragan Velikič či ruský bestselerista Vladimir Sorokin. Rok predtým boli hviezdami maďarský prozaik Pál Závada alebo domáci Pavol Rankov. Siedmy ročník sa bude konať tradične prvý októbrový týždeň, mená hostí však ešte nie sú potvrdené.

Oslavy narodenín Artfora pokračujú, dnes večer o siedmej si Vladimír Michal a Juraj Kušnierik s hosťami zaspomínajú na začiatky Artfora a program pokračuje až do začiatku marca.

Akcie kníhkupectva Artforum23. 2.
20 rokov Artfora: Juraj Kušnierik, Vladimír Michal a hostia, o 19. h
24. 2. 20 rokov slobody – november '89: Peter Zajac a hostia, o 19. h
25. 2. Priemyselná Bratislava: Zsolt Lehel, Viera Obuchová, o 19. h
2. 3. Príbehy bratislavských fontán: Zsolt Lehel, o 19. h
4. 3. 80. roky: Juraj Šebo a hostia, o 19. h

debata chyba