Veselé, ľudské, hlboké i ťažké. Také sú Najkrajšie knihy Slovenska

Obal je pozvánka pre čitateľa, aby siahol po knihe. Tie najkrajšie knihy Slovenska roku 2009 vystavuje od konca minulého týždňa Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana. Ocenené však neboli len detské knihy.

12.04.2010 16:50
Monografia Jozef Bubák získala dve ocenenia.
Monografia Jozef Bubák získala dve ocenenia.
debata

„Tento rok bolo do súťaže prihlásených rekordných 170 kníh. To je to veselé, ľudské, že nové knihy stále vychádzajú a hovoria svoje príbehy a posolstvá. Malé, hravé, ale aj vyčerpávajúce, hlboké, ťažké i radostné. Tak to bolo aj v najsilnejšie zastúpenej kategórii, ktorú reprezentujú monografie o umelcoch,“ povedal na úvod slávnostného odovzdávania cien predseda poroty a akademický maliar Martin Kellenberger.

Do finále sa prebojovalo už len dvadsať kníh, ceny dostalo osem z nich. Najúspešnejšou bola monografia Jozef Bubák, ktorá získala dve ocenenia.

„Kritériá hodnotenia sú jasné a presné. Samozrejme sa počíta s tým, že ilustrácie a grafická úprava budú pekné. Ale mal by byť dobrý a vhodný aj papier, typ písma, obálka, väzba či laminát. Teda všetky jej detaily a vypracovanie,“ ozrejmil Kellenberger, aký je recept na najkrajšiu knihu. Vysvetlil, že prvoradé na obale je písmo. Názov knihy a meno autora musia byť čitateľné, potom je dôležitý motív. „Ten sa ťažko vyberá, keď je vnútri tridsať prekrásnych ilustrácií. Ilustrácia na obálke by mala byť metafora, v ktorej sa snúbi všetko, čo je vnútri. Typy obálok sú rôzne. Môže to byť od minimalistickej, jemnučkej, čistej obálky až po košatú, barokovú obálku knihy. Samozrejme, mala by korešpondovať s obsahom,“ povedal predseda odbornej poroty.

Dvadsaťčlenná komisia, ktorá rozhodovala o víťazoch, postupne vyraďovala knihy v prvom a druhom kole. „Spisovateľ môže byť skvelý, ale keď je knižka vydaná amatérsky na kolene, tak nemá šancu v súťaži o najkrajšiu knihu, má však šancu ako výborná kniha. My sa snažíme, aby sa slovenská ilustrácia šírila, aj keď vládnu pomery, ktoré dávajú na kultúru menej prostriedkov,“ pokračoval Kellenberger. Podľa neho sa však dá pracovať aj v skromnosti, i keď je to ťažšie. „Pamätám sa, keď za socializmu robili Poliaci famózne plagáty a hovorili, že je to nakreslené na toaletnom papieri. A pritom to bolo výborné,“ spomenul Kellenberger.

Jednou z ocenených 18. ročníka súťaže bola aj študentka 5. ročníka ilustrácie na VŠVU Daniela Olejníková. Porotu zaujalo jej stvárnenie príbehu O Basetovi, ktorý neznášal mľaskanie, v kategórii literatúra pre deti a mládež a kniha Liek pre vĺčika v kategórii študijné práce poslucháčov výtvarných a polygrafických škôl.

„Práca na týchto knihách bola viac-menej podobná, pretože obe sú moje autorské projekty. Líšilo sa to akurát v tom, že kniha O Basetovi vznikla na základe literárnej predlohy, pričom v druhej som si literárnu zložku robila sama. V nej som sa snažila reflektovať môj osobný problém. Personifikovala som ho do zvieratiek a ony si v príbehu rozohrávajú svoje jednoduché bájky a hry,“ porovnala Olejníková.

Práve knižka Liek pre vĺčika získala cenu Slovenskej národnej knižnice za študentskú prácu. „Prvá knižka O Basetovi bola robená digitálne. Druhá ručne – akrylovou maľbou. Je dôležité striedať aj techniky ilustrácie a hľadať nové polohy. Ide o vyváženie práce, aby bola stále zaujímavá,“ dodala Olejníková.

Prácu študentov ocenil aj Kellenberger. „Som rád, že sa títo študenti prihlásili a urobili naozaj kus peknej práce. Samozrejme, je vidieť, že sú to prvé práce, ale to je pochopiteľné. Na to je študent študentom, aby sa vyvíjal, aby mal možnosť počas školy niečo si overiť, niečím prejsť, a potom sa zaradiť medzi nás profesionálov.“

Úsmev na tvári prítomných na odovzdávaní cien vyvolal hromadný nástup dvanástich študentov strednej odbornej školy v Hlohovci. Tí si vyslúžili uznanie za prácu Genius Sigilli, ktorej obetovali niekoľko týždňov letných prázdnin.

Modré dievčatko stojí v ošumelom výťahu a dočiahne ledva na gombík na druhé poschodie. Ilustrácie Miloša Koptáka v knihe Jána Uličianskeho Malá princezná si odniesli cenu Bibiany za najkrajšiu detskú knihu. Cenu Ministerstva kultúry SR autorovi za vynikajúce ilustrácie si prebrala ilustrátorka Martina Matlovičová za knihu Tracyho tiger.

„Stále si myslím, že ilustrácia má svoje silné posolstvo. V Spojených štátoch či iných krajinách nie je taká tradícia ako u nás a v Česku, kde sa ilustrácii venujú veľkí maliari ako Jiří Trnka, Albín Brunovský či Dušan Kállay. Cítiť v nej viac sily, energie a maliarskej kvality,“ dodal na záver Kellenberger.

Výstava potrvá v bratislavskej Bibiane do 9. mája.

debata chyba