Rowlingová aj Potter majú narodeniny v jeden deň

Jedno z detí Joanne K. Rowlingovej je iba o 15 rokov mladšie ako ona. A narodeniny dokonca oslavujú v rovnaký deň.

31.07.2010 16:57
Joanne K. Rowling Foto:
Spisovateľka Joanne K. Rowling.
debata

Žiadny škandál však najbohatšej britskej spisovateľke nehrozí. Posledný júlový deň, keď sa dožíva štyridsaťpäťky, jej duchovný syn Harry Potter dovŕši tridsiatku.

Či sa to niekomu páči, alebo nie, sedem dielov potterovskej ságy patrí k najpredávanejším knihám v dejinách. Vyše 400 miliónov výtlačkov si deti aj dospelí už teraz čítajú v takmer 70 jazykoch sveta. A filmy nakrútené podľa nich videlo ešte viac divákov. Rowlingowá sa aj vďaka tomu zapísala do histórie ako prvý spisovateľ miliardár.

Pred 15 rokmi rozvedená tridsiatnička s dieťaťom a bez zamestnania dokončila román, ktorým sa to všetko začalo. Teraz je bohatšia ako britská kráľovná. Mnohí jej to prajú, mnohí závidia a pár ľudí sa s ňou súdi o autorské práva. Agentúra TASR priniesla správu, že z použitia cudzieho nápadu v časti Harry Potter a Ohnivý vták i v ďalších potterovských románoch ju obvinili dedičia britského autora Adriana Jacobsa. Rowlingovú obviňuje z plagiátorstva a z porušenia autorských práv i americká spisovateľka Nancy Stoufferová.

Ako to v skutočnosti je, rozhodnú súdy, ale jedno treba uznať: vytvoriť svet s toľkými postavami, magickými tvormi a čarovnou históriou nie je vôbec ľahké. Zázrakom tiež je, že v dobe videa a internetu si milióny detí s radosťou sadajú ku knihe. A oceniť musíme, že Rowlingová dodržala slovo a o dospievajúcom čarodejníkovi napísala len sedem kníh. Posledná, Harry Potter a Dary smrti vyšla v roku 2008.

Fanúšikovia sa vtedy vďaka názvu báli o Harryho život, internet aj noviny boli vtedy plné špekulácií aj „overených“ správ, že Rowlingová nechá svoje najslávnejšie dieťa zomrieť. Keby sa tak aj stalo, nevadí, Harry Potter sa už dávno predtým stal nesmrteľným. A spolu s ním aj jeho mama.

debata chyba