Láskavé rozprávky aj pre dospelých

Láskavé rozprávky Branislava Jobusa sú pravými rozprávkami, i keď nie pre tých celkom najmenších. Ich témy sú neraz celkom dospelé a pri troche nadhľadu a predstavivosti si z nich majú čo vziať aj staršie ročníky. Okrem knižnej podoby vyšli láskavé rozprávky o láske aj ako audiokniha vydavateľstva Kniha do ucha v hereckej interpretácii Richarda Stankeho.

13.08.2010 09:00
Láskavé rozprávky Branislava Jobusa
debata

Chlapec v úlohe rozprávača sa prenesie s tajomnou vílou Agapé do jej sveta, kde sa zoznámi so všetkými druhmi lásky, zosobnenými v dcérach svojej nadprirodzenej sprievodkyne. Agapé je pritom synonymom lásky v rôznych podobách už od čias starých Grékov. Dcéry chlapcovi jedna po druhej vyrozprávajú príbehy, ktoré pôsobia tak trochu ako Ezopove bájky. Niekedy v nich vystupujú zvieratá, väčšinou však ľudia, ktorí prezrádzajú rôzne vlastnosti a záľuby dohnané do poučných extrémov.

Jobusove rozprávky vychovávajú k poznaniu, že nič nie je čierno-biele a tak, ako najväčšie zlozvyky môžu byť nakoniec prospešné, môžu sa aj tie najväčšie cnosti zvrhnúť a vypomstiť. V niektorých kapitolách autor zábavne približuje detským poslucháčom históriu, či sa pokúša vysvetliť pôvod takých fráz, ako láska hory prenáša, alebo samochvála smrdí.

Rozprávky sú skutočne láskavé – nielen tematicky, ale aj podaním. Autor v nich pripomína, že aj špinavý spolužiak Emilko môže mať čistú dušu a aj najmenej sympatické postavy príbehov napokon dokážu zúročiť svoj charakter užitočným spôsobom. Tak ako sa aj dej začína na hodine občianskej výchovy, je aj jeho pokračovanie lekciami etiky v rozprávkovom šate. Navyše sa nahrávka počúva ľahko a šikovnou gradáciou vzbudzuje zvedavosť a chuť vypočuť si ju až do konca.

Branislav Jobus je známy predovšetkým ako hudobník. Frontmanom rockovej skupiny Karpatské chrbáty je už od jej založenia v roku 1982. Láskavé rozprávky vydané v knižnej podobe v roku 2007 boli jeho prvým literárnym počinom. V minulom roku sa však dočkali pokračovania s názvom Zázračné rozprávky a najnovšie spod autorovho pera vyšlo dielko Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda.

Detská literatúra vo zvukovej podobe má u nás predsa len dlhšiu tradíciu, ako audioknihy pre dospelých poslucháčov. Z vinylu sa takmer plynulo rozprávky preniesli na cédečká, ktoré často slúžia ako pohodlnejšia variácia čítania na dobrú noc. Láskavé rozprávky patria medzi tie duchaplnejšie diela pre deti a majú moc pobaviť aj dospelého.

debata chyba