Raj kníh a mládeže navštívil dobre organizovaný netvor

Prvé dva dni na Bibliotéke vyzerali ako v bláznivej školskej knižnici. Väčšiu časť návštevníkov najmä v čase vyučovania tvorila školopovinná mládež. A hoci tam boli so svojimi pedagógmi, netvárili sa ako obete. Chodili od stánku jedného vydavateľstva k druhému, listovali v knihách, čítali si, dokonca sa zúčastňovali na besedách.

06.11.2010 09:10
Ondrej Herec v piatok na Bibliotéke predstavil... Foto:
Ondrej Herec v piatok na Bibliotéke predstavil svoju knihu Dobre organizovaný netvor.
debata

Najviac ich bolo asi na besede Kúzla a magická moc sú bližšie, ako by ste si mysleli s autorkou, mladou študentkou Marjou Holecyovou. Diskutovali o jej čarodejníckej ságe Mariotovi dediči.

Vekový priemer dvíhali okrem pedagógov aj niektorí autori. Napríklad Viliam Marčok a Ondrej Herec, ktorí v piatok predpoludním predstavili svoje ostatné knihy, ktoré vydalo Literárne informačné centrum. Teoretik literatúry Marčok vychádza v knihe V poschodovom labyrinte z medzinárodných reflexií literárnej postmoderny, ale snaží sa ukázať jej rozvetvený textový labyrint na slovenských autoroch.

Dobre organizovaný netvor je už tretia kniha Ondreja Herca, slovenského aj v európskom meradle jedinečného teoretika literatúry označovanej ako fantastika. Okrem sci-fi si teda všíma fantasy, horor, a to nielen knihy, ale všetky médiá. Dvojicu doplnila Prešovčanka Zuzana Stanislavová, ktorá predstavila Dejiny slovenskej literatúry pre deti a mládež po roku 1960.

Cez nastávajúce víkendové dni knižný veľtrh priláka aj viac dospelých čitateľov. Na nich je zameraný aj sprievodný program, v so­botu o 13. h bude v Literárnej kaviarni Panta rhei Zuzana Belková spovedať prozaika Petra Gettinga, ktorého román Mrchovisko bol minulý týždeň štvrtý najpredávanejší v kníhkupectvách Artforum. Hneď po ňom predstaví svoju druhú knihu Brána Irkaly Juraj Červenák, je to pokračovanie úspešného románu Strážcovia Varadína.

O 15. h bude na Bibliotéke autogramiáda Richarda Müllera, ktorému vyšla kniha fotografií Enter a podvečer bude Alena Heribanová hostiť topmodelku a aktivistku Waris Diriéovú, autorku románu Púštny kvet, ktorý hovorí o ceste topmodleky z africkej divočiny na predvádzacie móla aj o tom, kde na mladú ženu číha viac nástrah.

V nedeľu o 10. h Gustáv Murín predstaví čerstvú novinku – knihu Mikuláš Černák v rozhovoroch. Autor si na pódium pozval hlavného Černákovho advokáta, sudcu, ktorý ho odsúdil a dnes ho obhajuje ako advokát, ale porozpráva sa aj s vyšetrovateľmi či súdnymi znalcami. Podvečer tesne pred koncom Bibliotéky Juraj Šebo pokrstí svoju knihu Reálne 80. roky.

debata chyba