Shakespeara v romantike predbehol Medvedík Pú

Ku dňu svätého Valentína si tento rok zvolili obyvatelia Veľkej Británie desať najromantickejších knižných replík všetkých čias. V originálnej ankete prekvapujúco nezvíťazil žiadny z vášnivých veršov Williama Shakespeara, do prvej desiatky sa nedostala ani žiadna z "pásovo vyrábaných" kníh Danielle Steelovej alebo Rosamundy Pilcherovej. Najväčším prekvapením bolo obsadenie striebornej priečky – druhým najväčším knižným romantikom všetkých čias sa stal Medvedík Pú...

14.02.2011 10:30
Autor romantickej tragédie Rómeo a Júlia... Foto:
Autor romantickej tragédie Rómeo a Júlia William Shakespeare musel ustúpiť Medvedíkovi Pú.
debata

Valentínsku anketu usporiadala spoločnosť Warner Home Video krátko pred vydaním romantickej komédie Láska na diaľku na DVD. Na prvé miesto sa u čitateľov dostala klasická romanca Emily Brontëovej Búrlivé výšiny. „Z čohokoľvek sú stvorené naše duše, jeho a moja sú rovnaké.“ Tento citát, replika krásnej a vášnivej Catherine Earnshawovej, beznádejne zamilovanej do Heathcliffa, z Brontëovej románu z roku 1847 zapôsobila až na dvadsať percent respondentov ankety.

Na druhú priečku sa už dostal trochu menej typický zástupca knižnej romantiky, Medvedík Pú z románu A. A. Milnea. Veta: „Ak sa dožiješ sto rokov, chcem sa dožiť sto rokov bez jedného dňa, aby som nemusel byť nikdy bez teba,“ oslovila účastníkov valentínskej ankety dokonca viac, ako legendárna fráza Shakespearovho Rómea: „Čo to svitá v okne? To východ je a Júlia je slnko.“ Otec divadelnej romantiky sa teda tentoraz musel uspokojiť s bronzovou medailou.

V ankete sa ďalej umiestnil napríklad aj Louis de Berniéres vďaka knihe Mandolína kapitána Corelliho alebo francúzska poetka Rosemonde Gerardová. Veta z jej básne L'éternelle chanson: „Pretože ako vidíš, každým dňom ťa milujem viac, dnes viac než včera a menej než zajtra,“ sa už v jazyku ustálila ako obľúbená milostná fráza, ktorej silu už v rôznych obmenách využilo mnoho ďalších umelcov či hudobných textárov. Ďalej v ankete zabodovali napríklad Robert Browning, Robert Burns alebo britský básnik Wystan Hugh Auden.

Netradičným zakončením desaťmiestneho rebríčka je Napoleon Bonaparte, na ktorého romantickú tvár už dnes svet takmer zabudol. „Dúfam, že ťa už čoskoro zovriem vo svojom náručí a zasypem ťa miliónom horúcich bozkov ako pod rovníkom,“ napísal v depeši z roku 1796 svojej trpezlivej manželke Jozefíne a jeho plamenné slová očividne pôsobia aj dnes o viac ako dve storočia neskôr.

Do ankety o najromantickejšie knižné frázy všetkých čias sa zapojilo dvetisíc respondentov.

debata chyba