Pavel Dvořák, kolektív autorov: Maľované dejiny Bratislavy

Deti ilustrujú príbehy Pavla Dvořáka. Kniha má 216 strán, je plná detských ilustrácií a hutných krátkych príbehov z histórie Bratislavy – od čias mamutov až po posledný Štefánikov let.

15.07.2016 05:00
debata (1)
Pavel Dvořák, kolektív autorov: Maľované dejiny...
Pavel Dvořák, Maľované dejiny Bratislavy Pavel Dvořák, kolektív autorov: Maľované dejiny Bratislavy

Ilustrácie vznikali na výtvarných ateliéroch „Rozpoviem ti tri príbehy” v Múzeu mesta Bratislavy: tu sa renomovaný historik, publicista a popularizátor Pavel Dvořák (1937) takmer rok a pol stretával s deťmi, ktoré pútavú históriu hneď nakreslili alebo namaľovali.

Dvojročný projekt Múzea mesta Bratislava, ktorý prebiehal v rokoch 2014 – 2015, bol pôvodne koncipovaný ako ilustrátorská súťaž pre mladé talenty, mal však aj náučný charakter, deti si mohli prezrieť priamo zbierkové predmety z depozitárov múzea a pritom vypočuť príbehy zaradené do konkrétnych historických období. Mohli sa doň zapájať tiež deti z mimobratislav­ských škôl, resp. zo základných umeleckých škôl prostredníctvom webovej stránky. Celkovo sa na ňom zúčastnilo 850 detí a odborná porota potom vybrala do knižky 232 ilustrácií.

„Filozofia knihy je postavená na odľahčovaní histórie cez detské videnie historických udalostí a súvislostí. Podarilo sa to cez čistý prejav mladých ilustrátorov, často vyvolávajúci úsmev,“ napísala o projekte jeho autorka z Múzea mesta Bratislavy Beáta Husová.

Vydavateľstvo RAK

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Dvořák #Maľované dejiny Bratislavy #Múzeum mesta Bratislava #Vydavateľstvo RAK #Beáta Husová