John Ajvide Lindqvist - Čo s nemŕtvymi

Druhá kniha autora najlepšieho severského hororu desaťročia Nech vojde ten pravý, podľa ktorej vznikol kultový upírsky film aj americký remake. Tentoraz sa Lindqvist pasuje s témou zombie a opäť vydarene.

26.08.2011 07:00
debata

Davidova žena zahynula pri autonehode. Od tej chvíle úpenlivo prosil Boha, aby mu ju vrátil. No jej návrat do života nevyzerá tak, ako by si predstavoval… Elvy práve doopatrovala senilného, ťažko chorého manžela. Jeho pohreb sa má konať o dva dni. No uprostred noci sa ozve klopanie na dvere…

Štokholm, 13. august 2002. Po dlhotrvajúcej vlne horúčav mesto akoby zahalil mrak nabitý elektrickým napätím. Nedajú sa zhasnúť lampy a prístroje sa nevypínajú.

John Ajvide Lindqvist: Čo s nemŕtvymi Foto: Marenčin PT
John Ajvide Lindqvist: Čo s nemŕtvymi John Ajvide Lindqvist: Čo s nemŕtvymi

Zvláštny úkaz vrcholí hromadnou bolesťou hlavy obyvateľov mesta. Hrozí vypuknutie totálneho chaosu. Rovnako nečakane sa však všetko vracia do normálnych koľají. Ale keď penzionovanému novinárovi Gustavovi Mahlerovi zatelefonuje starý známy z nemocnice Danderyd, Mahler začne dúfať. Oznámi mu neuveriteľnú zvesť: mŕtvi v márnici odrazu ožili…

John Ajvide Lindqvist (1968) vyrástol na predmestí Štokholmu. Od detstva ho priťahovali tajomstvá a zázračné veci. Pôvodne bol kúzelníkom, získal cenu na severskom šampionáte v kartárskych trikoch, potom sa venoval žánru stand-up comedy a vystupoval v kabaretoch. Preslávil sa písaním hrôzostrašných príbehov. Venuje sa aj divadlu a scenáristike.

debata chyba