Jicchok Lejbuš Perec: Šabesový poklad a iné poviedky

Úsmevné chasidské príbehy z biednych karpatských mestečiek a dedín. Autor svoje rozmarno-mystické poviedky písal na sklonku 19. storočia pre východoeurópsku židovskú generáciu, ktorá sa začínala búriť proti múrom geta s pocitom, že ju oddeľujú od civilizovaného a blahobytného zvyšku sveta.

20.07.2016 05:00
debata
Jicchok Lejbuš Perec: Šabesový poklad a iné...
Jicchok Lejbuš Perec Šabesový poklad a iné poviedky Jicchok Lejbuš Perec: Šabesový poklad a iné poviedky

Tvoril pre masy obyvateľov karpatských mestečiek a dedín, ktorí s tradičnými čiernymi kaftanmi odložili aj duchovné poklady svojich predkov a vydali sa na cestu do západných veľkomiest. Postupom času však zisťovali, že žiadny z výdobytkov moderného sveta nedokáže zaplniť vyprázdnené miesto v ich duši, kde sa predtým nachádzala po stáročia nazbieraná múdrosť ich predkov.

Nepokoj, úzkosť, ba priam zúfalstvo, ktoré takéto zistenie mohlo vyvolať, nachádzame v čírej a vykryštalizovanej podobe v dielach Franza Kafku. Perec však svojim čitateľom ponúka východisko z tohto zúfalstva. Oslovuje ich v rodnom jazyku, vycibreným štýlom najmodernejšej literatúry tých čias a v tých najbanálnejších každodenných situáciách necháva ožívať aj rozprávkové bytosti.

Poľský jidiš spisovateľ Jicchok Lejbuš (tiež Lejb) Perec (1852 – 1915) je dodnes považovaný za popredného predstaviteľa duchovného života svojej epochy. Jeho myšlienky zásadne ovplyvnili vtedy vznikajúce prúdy a hnutia v modernej židovskej Európe. Svojím významom je porovnateľný so zakladateľom sionistického hnutia Teodorom Herzlom. Pre Pereca však jednotiacim prvkom národa nebolo spoločné teritórium a štát, ale sekularizovaná kultúrna tradícia.

Preložil Peter Ambros.

Európa

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Jicchok Lejbuš Perec #Šabesový poklad a iné poviedky #Peter Ambros