Keď vražda nie je to najhoršie

Camillu Läckbergovú mnohí považujú za kráľovnú severskej detektívky. Majstrovsky vystavané príbehy so sympatickou dvojicou – Erikou Falckovou a Patrikom Hedströmom – si našli nespočetné množstvo priaznivcov po celom svete, ktorí oceňujú napínavosť a osobitosť každého z autorkiných príbehov. Krotiteľ je deviaty príbeh Patrika Hedströma a Eriky Falckovej.

24.07.2016 12:00
Camilla Läckbergová Foto:
Švédska spisovateľka Camilla Läckbergová.
debata (1)

V knihe je to najlepšie, čo môže žáner detektívky ponúknuť. Klasická detektívka – hádanka sa tu skĺbi s trilerom a hororom. Erika Falcková a Patrik Hedström doslova excelujú a ich vzájomné podpichovanie a súťaženie vás zaručene pobaví.

Läckbergová svoje príbehy zasadila na miesto, ktoré je opradené mnohými mýtmi a strašidelnými povesťami. Musím však povedať, že keď som čítala prvé strany a videla, čo za hrôzu sa začína príbehom utýranej Victorie, knihu som niekoľkokrát odložila. Nechcela som si predstavovať, ako niekto zviaže dieťa, mučí ho a vypichne mu oči.

Počasie je tu vskutku severské a niektoré opisované miesta pôsobia až hororovo. K tomu prirátajte premyslené a inteligentné zápletky, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani Agatha Christie, a neuveriteľné pochopenie pre ľudskú povahu. Läckbergová pohŕda falošnou morálkou a úprimne píše o tom, akí ľudia sú. Rúca tabu a nebojí sa písať o veciach, ktoré sú horšie ako vraždy.

Na zasneženej ceste pri lese zrazí auto polonahú, dezorientovanú dievčinu. Obeťou nešťastnej nehody je pätnásťročná Victoria, ktorá pred štyrmi mesiacmi bez stopy zmizla z miestnej jazdeckej školy. Pri ohliadke vychádza najavo, že bola počas svojho uväznenia vystavená neľudskému zaobchádzaniu. Patrik Hedström s kolegami z celého kraja horúčkovito pátra po páchateľovi, pretože podobný osud hrozí ďalším nezvestným dievčatám. Victoria totiž nebola unesená ako jediná, len ju sa však podarilo nájsť.

Camilla Läckberg: Krotiteľ Foto: Slovart
Camilla Läckberg Krotiteľ Camilla Läckberg: Krotiteľ

Erika Falcková navštevuje vo väzení Lailu Kowalskú, ktorá bola pred tridsiatimi rokmi odsúdená za vraždu násilníckeho manžela. Chce o nej napísať knihu, Laila však odmieta o udalosti hovoriť a Erika získava pocit, že sa celá rodinná tragédia odohrala trochu inak. Aké hrozné tajomstvo Laila tak starostlivo stráži? A je možné, že tento tridsať rokov starý prípad súvisí s Victoriinou smrťou?

Autorkin štýl je civilný a prostý. V Krotiteľovi sú znova dva príbehy. Jeden sa začína v šesťdesiatych rokoch, keď sa mladá žena zamiluje do krotiteľa levov z cirkusu. Súčasný príbeh je okrem iného o tom, aké dôsledky má ich láska. V Krotiteľovi sa objavujú masoví vrahovia, ale aj napriek tomu ide o intímny príbeh o vzťahoch medzi partnermi a príbuznými. Takmer všetci aktéri sa poznajú a vy môžete len hádať, aký má kto ku komu vzťah.

Zlo vám Camilla Läckbergová servíruje postupne a prekladá ho obyčajnými rodinnými príhodami, ktoré sa týkajú hlavných hrdinov a ich príbuzných a priateľov. Dobrý ťah bol aj výber hlavných postáv. Erika je slávna autorka krimi príbehov a jej manžel Patrik je policajtom z povolania. Sú ako oheň a voda, ale spoločné majú to, že chcú prísť na kĺb všetkým záhadám.

Pri čítaní vôbec všetkých severských detektívok sa musíte opýtať. Naozaj je okolo nás toľko skrytých psychopatov? Toľko zla v ľuďoch? A ak sa nechceme báť pri každom kroku, môžeme si povedať, že si to celé autori len vymysleli…

Ale naozaj?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Camilla Läckbergová #Erika Falcková #Patrik Hedström #Krotiteľ