Kongres spisovateľov chce hľadať odpovede na otázky súčasnosti

Memorandum alebo spoločné vyhlásenie by malo byť výsledkom dvojdňového Kongresu slovenských spisovateľov, ktorý sa vo štvrtok popoludní začne v Trenčianskych Tepliciach.

22.09.2016 09:00
debata

Chce tak nadviazať na odkaz pamätného trenčianskote­plického kongresu spisovateľov v roku 1936, ktorý sa v kúpeľnom mestečku konal pred osemdesiatimi rokmi. Kým vtedy bol jediným zahraničným hosťom Iľja Erenburg, tentoraz navštívia medzinárodné podujatie okrem reprezentantov domácej scény viac ako tri desiatky reprezentantov z jedenástich krajín. Bulharska, Nemecka, Ruska, Poľska, Bieloruska, Chorvátska, zo Srbska, z Čiernej Hory, Maďarska, Česka a Nórska. K najvýznamnejším patrí básnik, zakladateľ a prezident medzinárodnej literárnej prehliadky Bjornson Festival Knut Odegard.

„Nechceme sa venovať len histórii, ale najmä hľadaniu odpovedí na aktuálne otázky. Napríklad čo môže literatúra dnes? Čo trápi vydavateľov, aké je sociálne postavenie spisovateľov? Alebo čo dnes literatúra už robiť nemusí a čo by, naopak, mohla robiť. Budeme hovoriť aj o prelínaní kultúr,“ uviedol na tlačovej konferencii včera predseda Spolku slovenských spisovateľov Miroslav Bielik.

Hladinu slovenskej literárnej scény rozvíril kongres už začiatkom mája. Vtedy vyšlo najavo, že v päťčlennej odbornej komisii, ktorá pridelila medzinárodnému podujatiu dotáciu 25-tisíc eur, boli štyria zástupcovia Spolku slovenských spisovateľov, teda organizátora podujatia. A tí hlasovali za udelenie grantu.

Aj v médiách rozprúdila táto skutočnosť diskusiu na tému konfliktu záujmov. Polemizovalo sa tiež o zmysluplnosti celej akcie, aj o potrebe hľadania adekvátnejších foriem pripomenutia dôležitej historickej udalosti. Pod paľbu kritiky sa dostala aj ambícia vytvoriť platformu na zjednotenie všetkých spisovateľov v boji proti nevraživosti, extrémizmu či novým prejavom zhubných ideológií, keďže Spolok slovenských spisovateľov literárnu scéne rozdeľuje.

V dôsledku zverejnených podozrení zvolala v polovici mája Rada Fondu na podporu umenia mimoriadnu schôdzu. Tá odporučila, aby bola Kongresu slovenských spisovateľov znížená dotácia z 25-tisíc na 15-tisíc eur. Podľa slov riaditeľa fondu Jozefa Kováčika existovalo podozrenie na neefektívne použitie finančných prostriedkov. Nespochybnil však, že odborná komisia rozhodla v súlade so zákonom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres #spisovatelia #Miroslav Bielik