S knihami pod vankúšom trocha vzrušenia nezaškodí

Čítanie pred spaním má byť upokojujúce, ale trocha vzrušenia nezaškodí. Oboje ponúkajú aj tri knižné novinky Ikaru – Keď láska zabíja, Maestra a V utajení.

03.10.2016 07:00
debata

Adriana Macháčová v románe Keď láska zabíja opisuje zložité vzťahy. Vyrieši ich rozvod, ale – ako sa často stáva – po tomto ráznom kroku prichádza rozčarovanie. Vzrušenie tajnej lásky sa vyparí a aj v novom vzťahu nastúpi nespokojnosť: Ivan sa utieka k bývalej manželke a ešte je aj z neho stokrát lepší otec než býval. Nová mladá žena preto zúri a žiarli. Ivan každý víkend totiž trávi v bývalej domácnosti a „Simona vyzerá z okna ako nahnevaná piraňa z akvária“. Táto nazúrená piraňa sa rozhodne svoje manželstvo brániť a vymyslí si na to veľmi rafinovaný spôsob: chce si získať manželove deti. Plány však prekombinuje a všetko je napokon inak: Do hry vstúpi ďalšia žena a – kto sa chce dozvedieť, ako to dopadne (či sa do nej zamiluje Ivan, či Simona, alebo nebodaj bývalá manželka Denisa), musí čítať. Ak pred spaním siahnete po tejto knihe, budete mať asi sny psychologické.

Lisa. S. Hiltonová, autorka knihy Maestra. Foto: Andrew Crowley
Lisa Hilton-xlarge trans u1RMBkk FNzg Chfc Gq Ro Vyn F3MM8v Y9h7r Lo H-UCJzi I Lisa. S. Hiltonová, autorka knihy Maestra.

Autorka ďalšej knižky L.S. Hiltonová pochádza z Anglicka, ale je to svetobežníčka v priestore aj v čase. Pozná mnohé krajiny, žila na rôznych miestach, venovala sa rôznym činnostiam a vedám, napríklad aj histórii. Svet je pre ňu gombička, vo všetkom sa vyzná, už jej zostávalo len napísať román. A tak debutovala trilerom Maestra s podtitulom „Dostane všetko, čo chce, ale prekročí všetky hranice.“ Stavila na dnešný trend príbehov, ktoré sa odohrávajú v tzv. lepšej spoločnosti (protagonistka pracuje cez deň s cennými starými obrazmi a v noci sa objavuje ako „gejša“ v luxusnom nočnom klube. Pomedzi to sa dejú zločiny. Mŕtvola pláva napríklad v bazéne a podobne. Zdá sa však, že autorke najlepšie idú erotické pasáže. Sú najzrozumiteľnejšie a najplastickejšie opísané. Napríklad taký súložiaci sendvič z troch tiel! Dosť krkolomné, ale v podstate jednoduché: „Ju si vzal ako prvú, sadol si mi na nohy a vošiel do nej zozadu tak, že som na zadku cítila jeho guľky, horúčavu a jej tekutinu.“ Zgustnúť si musel aj prekladateľ Alojz Keníž na konštatovaniach ako: “…okraje šušky mi pomaly uschýnali.“ Dalo sa to preložiť na viac spôsobov, ale tento je pekný – s lesnou vôňou. Kto teda chce pred spaním ešte niečo vzrušujúce zažiť (a potom tak snívať), siahne po Maestre. Ale možno sa bude čitateľ aj báť, lebo – nie je to iba o radovánkach. Milovníčka sexu Judith sa totiž stane vrahyňou. Nezabíja však pre potešenie, má dôvody. Judith má rada umenie a uráža ju, že diela velikánov sú na predaj ľuďom, ktorí o umení nič nevedia, iba si ním kupujú status. No nevraždil by človek? A sama Judith? Kam ju dostala spoločnosť? Oveľa ťažšie totiž predáva svoju hlavu ako svoje telo!  Pozor, aby vás to pred spaním priveľmi nerozčúlilo!

Na záver je tu ešte kniha už overenej autorky Danielle Steelovej V utajení. V napínavom a psychologicky prepracovanom príbehu sa autorka zamerala na osudy dvoch silných osôb, ktoré aj napriek tvrdým životným nástrahám nestrácajú vieru a silu. Pri tejto knižke asi zaspíte s pocitom bezpečia. Steelová píše ešte tradične, nešpekuluje, ako čitateľa za každú cenu chytiť na udičku a naservírovať mu šoky. Je to ale možno už staromódne – kto dnes potrebuje kladných hrdinov?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maestra #V utajení