Aj spravodlivosť má svoje hranice

Kto očakával od Johna Grishama knihu o právnikoch v oblekoch, ktorí vyhrávajú spory v súdnych sieňach alebo klamú svojich protivníkoch v rukavičkách, bude prekvapený.

06.11.2016 05:00
John Grisham Foto: ,
John Grisham píše v novej knihe o právnikovi, ktorý obhajuje mafiánov, vrahov či zatratencov, ktorých spoločnosť vopred odsúdi.
debata

Jeho novinka Osamelý strelec je síce o právnikovi, ale netypickom, o obhajcovi dá sa povedať zločincov. Jeho život sa aj úplne líši od právnických typov z predchádzajúcich kníh autora. Obhajuje mafiánov, vrahov alebo ako v prvom príbehu zatratencov, ktorých spoločnosť odsúdi vopred bez toho, aby sa ktokoľvek zamyslel, či je to pravda.

Sebastian Rudd nie je typický právnik. Pracuje v upravenej dodávke s nepriestrelnými oknami, wi-fi, barom, chladničkou, koženými kreslami, skrytým priečinkom na zbrane a ozbrojeným šoférom. Nemá firmu ani spoločníkov, zamestnáva iba Patrona – šoféra, bodygarda, koncipienta, dôverníka a nosiča golfových palíc v jednej osobe.

Jeho sekretárkou je matka Patrona. Miss Luella je čiastočne telesne postihnutá. Šije pre priateľov, udržiava byt v bezchybnej čistote a občas aj varí. Ruddovi dvíha telefón, vybavuje schôdzky, zatajuje ho, len aby nikto nezistil, kde vlastne býva, pracuje. Prečo, to je úplne jasné. Chráni tak sám seba. Rudd sám býva v neveľkom, ale bezpečnom byte, kde je hlavným kusom nábytku starožitný biliardový stôl. Pije bourbon z limitovanej edície a nosí pri sebe zbraň.

John Grisham: Osamelý strelec Foto: Ikar
John Grisham Osamelý strelec John Grisham: Osamelý strelec

Thriller Osamelý strelec je zostavený z viacerých príbehov, na ktorých Sebastian Rudd pracoval. Nemá jednoliaty románový dej. Sebastian obhajuje ľudí, ku ktorým by sa ostatní právnici ani nepriblížili: potetovaného chlapca, údajného člena sekty satanistov, ostrieľaného zločinca v cele smrti, majiteľa domu zatknutého za streľbu na zásahovú jednotku, ktorá mu omylom vtrhla do domu.

Prečo práve títo klienti? Ako v knihe hovorí, „existuje nepísané pravidlo, že kauzy, na ktorých sa nedá zarobiť, dostávajú mladší právnici, lebo po prvé, niekto ich zobrať musí a po druhé, starší právnici to tiež robili, keď boli mladší“. Všetci do jedného odmietli obhajovať Gardyho (prvý príbeh), a medzi nami, ani im to nezazlievam. Je to ich mesto, ich životy, každému, kto by sa postavil na stranu zvrhlého vraha, by to navždy zničilo kariéru. Ako spoločnosť síce veríme, že človek obvinený zo závažného zločinu má právo na spravodlivý proces, ale keď príde na lámanie chleba, je ťažké nájsť schopného právnika, ktorý by zaručil, že proces bude naozaj spravodlivý. Právnici ako ja žijú s otázkou: „Ako môžete obhajovať takého vyvrheľa?“ „Niekto musí.“

Sebastian verí, že každý má právo na spravodlivý proces a je ochotný pre to aj podvádzať. Nenávidí nespravodlivosť, neznáša poisťovne, banky a veľké korporácie, nedôveruje úradom a vysmieva sa pravidlám etického správania v justičnej praxi.

Sebastian Rudd má niečo z hrdinov románov Raymonda Chandlera. Je osamelý, skrýva sa, je výstredný vo svojom živote. Kto si knihu prečíta, pýta sa, či by chcel žiť jeho život. Ja teda nie. Ale je sympatický svojou snahou nájsť za každú cenu tú pravú spravodlivosť. Z anglického originálu Rogue Lawyer knihu preložila Alena Redlingerová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikar #John Grisham #Osamelý strelec #Sebastian Rudd #Alena Redlingerová