Festival Medzihmla nie je len pre lokálpatriotov

Už ôsmy raz je na juhu Slovenska kultúrnou udalosťou zimy multižánrový festival Medzihmla.

09.12.2016 11:00
Veronika Šikulová Foto: ,
Veronika Šikulová prečíta z najnovšej zbierky poviedok Petrichor na festivale Medzihmla v Lučenci.
debata (1)

Priestory lučeneckého Divadla B. S. Timravy a Tančiarne a pivovaru Franz sa 17. a 18. decembra rozdýchajú umením. Medzihmla zaostrí na zabúdanie a predstaví to najlepšie zo súčasnej, nielen slovenskej literárnej scény.

V sobotu od 18. h dostane slovo minuloročná víťazka najväčšej slovenskej literárnej ceny Anasoft litera Veronika Šikulová. Čítať bude z novej zbierky poviedok Petrichor. Spisovateľ Balla je známy tým, že svoju tvorbu verejne neprezentuje, úryvky z jeho knihy Veľká láska preto prečíta Peter Michalík a nasledovať bude diskusia s autorom. Hostí doplnia aj Peter Borkovec, jeden z najvýznamnejších súčasných českých básnikov, a známa slovenská spisovateľka Zuska Kepplová.

Už po niekoľký raz sa do Lučenca vráti spisovateľ a hudobník Maroš Hečko, ktorý je podľa spoluzakladateľa a organizátora Medzihmly, spisovateľa Petra Balka, neoficiálnym krstným otcom festivalu. Novinár Martin M. Šimečka a vydavateľstvo Absynt zastúpia publicistické žánre. Vydavateľstvo Absynt sa sústredí na vydávanie reportážnej literatúry a jeho činnosť na festivale priblížia Juraj Koudela a Filip Ostrovský. Prozaik Marek Vadas a ilustrátorka Daniela Olejníková predstavia novú spoločnú detskú knihu Útek a výtvarníčka Ilona Németh predvedie happening, ktorým reaguje na krízu solidarity. Stanislava Vlčeková a Jozef Vlk tvoria súbor Debris-Company a uvedú predstavenie Dolcissime Sirene, ktoré je unikátnym prepojením tanca, divadla a hudby. Na after party zahrá kapela Ills. V nedeľu si môžete dať s hosťami raňajky a zúčastniť sa na verejnej diskusii na tému zabúdanie. Moderovať ju bude spisovateľ Ján Púček.

Z komornej literárnej besiedky je dnes dvojdňová literárna čítačka so známymi hosťami a kvôli Medzihmle sa rozhodne oplatí navštíviť Lučenec.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #Medzihmla