Louisa Thomsenová Britsová: Kniha o hygge

Dáni sú pokladaní za najšťastnejší národ na svete. Za ich spokojnosť môže hygge, pocit tepla a istoty, okamih pohodlia a radosti.

26.01.2017 05:00
debata
Louisa Thomsenová Britsová: Kniha o hygge
Louisa Thomsenová Britsová Kniha o hygge Louisa Thomsenová Britsová: Kniha o hygge

Čo je teda hygge? Sedieť pri krbe, keď je vonku chladná noc, vo vlnenom svetri, piť varené víno a hladkať psa – so sviečkami okolo. To je určite hygge. Jesť domáce škoricové koláčiky. Dívať sa na televíziu spod paplóna. Čaj podávaný v porceláne. Rodinné stretnutia na Vianoce. To všetko je tiež hygge, píše BBC.

Britsko-dánska autorka, bývalá rozhlasová novinárka, amatérska prírodovedkyňa a matka štyroch detí Louisa Thomsenová Britsová sa narodila v Afrike, žije v Británii a letá trávi s rodinou v Dánsku. Matka štyroch detí, ktorá pracovala tiež ako učiteľka domorodých brušných tancov, píše vo svojej knižke, jednej z viacerých na túto tému, ktoré v poslednom čase vyšli, o módnom trende hygge, škandinávskej spokojnosti v skromnosti, nachádzaní malých radostí zo života aj v čase, keď je slnko – to skutočné, i to osobné – práve za mrakmi. Mimochodom, v Dánsku je v zime vonku aj sedemnásť hodín tma.

V anglickom origináli The Book of Hygge: The Danish Art of Living (Penguin Randomhouse UK, 2016).
Preložila Sára Moyzesová.

Ikar

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Louisa Thomsenová Britsová #Kniha o hygge