Jakub Juhás: Novoročný výstup na Jaseninu

...cez Horné Fafáky, Sebedinú, Sedlo Prieraz, Šutovu Jamu a Brložno. Miestopisná kartografia zamlčaných príbehov z hladovej doliny na juhu Slovenska, duchovný a biologický rozklad, nehybnosť, nezáujem a ničotná zemitosť vypozorovaná a vypočutá z posedov a rozhľadní počas neskorej jesene a počiatočnej zimy.

19.03.2017 05:00
debata (1)
Jakub Juhás: Novoročný výstup na Jaseninu Foto: Rubato, Praha 2016
Jakub Juhás: Novoročný výstup na Jaseninu Jakub Juhás: Novoročný výstup na Jaseninu

„Včera nepršalo a nebude pršať ani zajtra. Nebude pršať toľko dní, že pri spätnom pohľade miestnych obyvateľov by bola časová dĺžka medzi posledným a nasledujúcim dažďom označená slovom večnosť. Pozorovateľ hore na hrádzi dokáže vypočítať toto rozmedzie a zaokrúhliť výsledné číslo na minúty, dokáže určiť presný pokles a nárast vodnej hladiny, silu a energiu vodného toku, pozná presný počet medveďov pohybujúcich sa po jeho obchádzkovom rajóne a vie s úplnou istotou ukázať prstom na miesto nachádzajúce sa na protiľahlom brehu, kde rastú aj v neskorej jeseni kozáky. Pamätá si výbuchy spojené so stavbou nádrže, nerobí mu problém na diaľku predpovedať postupné zhasínanie svetiel v oknách domov v dedine pod hrádzou…“

Kniha debutanta Jakuba Juhása (1990), s mottom „venované mojim dedom“ je medzi desiatkou nominovaných na Cenu Anasoft litera 2017.

Rubato

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Juhás #Novoročný výstup na Jaseninu