Witold Szabłowski: Vrah z mesta marhúľ

Turecko, obrovská krajina roztrhnutá na dve polovice, dva nezmieriteľné a diametrálne odlišné svety.

30.04.2017 05:00
debata

Západ a Východ, Európa a Blízky východ, svetská každodennosť a konzervatívny Islam. Súbor reportáží o súčasnom i minulom Turecku, o ľuďoch, ktorí medzi politikou a náboženstvom žijú svoje obyčajné životy.

Na príbehoch konkrétnych ľudí a ich osudov rozpráva autor o tom, čo je v Turecku krásne i škaredé, o tom, čo funguje i čo sa stráca v nezmyselných paradoxoch rozpoltenosti.

Witold Szabłowski: Vrah z mesta marhúľ

Kto je Ali Aǧca, ktorý v roku 1981 spáchal atentát na pápeža Jána Pavla II.? Ako to vyzeralo v roku 2013 pri protestoch proti zrušeniu istanbulského parku Gezi, ktoré prerástli do obrovských protivládnych demonštrácií? A ako sa žije v krajine, ktorá chce vstúpiť do Európskej únie, no aj v 21. storočí sú v nej bežné vraždy zo cti? Kniha získala Cenu Anglického PEN klubu za rok 2013, Novinársku cenu Európskeho parlamentu, cenu Melchior i nomináciu na najprestížnejšiu poľskú literárnu cenu NIKE.

Witold Szabłowski (1980) je poľský novinár a reportér, od roku 2006 spojený najmä s denníkom Gazeta Wyborcza a jeho reportérskou prílohou. Patrí medzi najvýraznejších predstaviteľov mladej generácie poľskej reportážnej školy. Medzi jeho osudové témy patrí najmä Turecko, kde študoval a istý čas aj žil.

V poľskom origináli Zabójca z miasta moreli. Reportaže z Turciji (Czarne 2010). Preložil Juraj Koudela.

Absynt

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Witold Szabłowski #Vrah z mesta marhúľ