Najkrajšia kniha má rafinovaný šat

Fascinujúci text s "neviditeľnými" ilustráciami v rafinovanom šate. Knižku Itala Calvina Neviditeľné mestá vyhlásili za najkrajšiu knihu z minuloročnej produkcie.

05.05.2017 09:03
debata

Fascinujúci text s „neviditeľnými“ ilustráciami v rafinovanom šate. Knižku Itala Calvina Neviditeľné mestá vyhlásili za najkrajšiu knihu z minuloročnej produkcie. Vizuálne atraktívne dielko, ktoré vydalo Artforum, zabodovalo aj v kategóriách grafická úprava a krásna literatúra. „Italo Calvino dokáže vyťahovať z človeka rôzne asociácie a spomienky na vlastný život. Usilovala som sa, aby moje ilustrácie fungovali podobne asociatívne – a nezobraziť pritom priveľa,“ povedala v rozhovore pre Pravdu ocenená ilustrátorka Daniela Olejníková. „Za tým, ako kniha vyzerá, stojí grafický dizajnér Palo Bálik. Navrhol rozrezávanie dvojstránok aj experimentovanie s typografiou,“ dodala.

Titul najkrajšia kniha Slovenska 2016 získali... Foto: Biiana
Neviditeľné mestá Titul najkrajšia kniha Slovenska 2016 získali Neviditeľné mestá, za ich grafickú úpravu ocenili aj dizajnéra Pala Bálika.

„Svojou inovatívnosťou a experimentálnosťou sa Neviditeľné mestá vymykali spomedzi všetkých ostatných. A spĺňali nároky, kladené na vyššie výtvarné aj technické kvality,“ povedal predseda poroty a výtvarník Daniel Brunovský. O ceny v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 2016 súperilo 134 publikácií vrátane študentských prác. Mená víťazov slávnostne vyhlásili včera popoludní v koncertnej sieni Dvorany Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

„Úroveň prihlásených titulov bola vyššia ako v predchádzajúcich ročníkoch. Pribudlo viac monografií o umení. Tradične bola najsilnejšie zastúpená kategória knižiek pre deti a mládež. Nemálo publikácií bolo veľmi dobre a kvalitne urobených, ale žiadna z nich nijako mimoriadne nevybočovala. Okrem víťaznej, na kvalitách ktorej sa porota zhodla,“ dodal Daniel Brunovský.

„Dávno som nedostala na ilustrovanie text, ktorý by bol taký úprimný a svieži z pohľadu dieťaťa ako tento. Okamžite som sa vžila do hlavného hrdinu a predstavila si prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva. Dojal ma natoľko, že som ku koncu pustila aj slzičku,“ povedala pre Pravdu Katarína Slaninková. Získala cenu za vynikajúce ilustrácie, ktoré vytvorila pre detskú knižku Babče B. Kardošovej Traja kamoši a fakticky fantastický poklad. V tej istej kategórii vyznamenali porotcovia aj ilustrácie Daniely Olejníkovej, ktoré v knihe Útek sprevádzajú imaginatívny text Mareka Vadasa o malom utečencovi, dobrodružne hľadajúcom miesto, kde by so svojím otcom našli pokoj.

Spomedzi siedmich ocenených kníh o výtvarnom umení a obrazových publikácií vyhlásili za najkrajšiu monografiu Daniel Fischer. Pod retrospektívny pohľad na dielo slovenského výtvarníka, ktorý zasvätil život skúmaniu vzťahov maľby ako diela človeka a prírody, sa podpísali Juraj Mojžiš a Jana Geržová. Slovo však vo výpravnej publikácii dali aj ďalším osobnostiam slovenského kultúrneho života, napríklad Romanovi Bergerovi, Olegovi Tatarkovi či Martinovi Bútorovi.

V najsilnejšie zastúpenej kategórii literatúry pre deti a mládež ocenila porota päť titulov. Auxtovej Červený vírus a kučeravý Sebastián, Rozprávky pre Elise 1 – Príbehy kocúra Mineta Imra Weinera-Kráľa, Kardošovej Troch kamošov a fakticky fantastický poklad, Vadasov Útek a Chlapca s očami ako hviezdy Pera Le Kveta. Tento čarovný príbeh z pera slovenského patafyzika Pera Le Kveta dotvorený ilustráciami Martiny Matlovičovej, ktorý vydalo Artforum, zároveň vyhlásili aj za najkrajšiu detskú knihu.

S ocenenými knihami, ale aj ďalšími, ktoré súperili o vavríny víťazov, sa možno zoznámiť vo výstavných priestoroch bratislavskej Bibiany. Výstava Najkrajšie knihy Slovenska 2016 potrvá do konca mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Neviditeľné mestá #Najkrajšia kniha