Terry Gilliam: Gilliameska

Režisér, výtvarník animátor a spoluzakladateľ skupiny Monty Python v memoároch živelne líči svoju pitoresknú životnú púť z chladného severu amerického štátu Minnesota až do najhorúcejšieho prostredia súčasnosti - Hollywoodu, s dlhšími či kratšími zachádzkami do kultúrnej divočiny New Yorku, Los Angeles a Londýna 60. a 70. rokov 20. storočia.

10.05.2017 05:00
debata
Terry Gilliam: Gilliameska
Terry Gilliam Gilliameska Terry Gilliam: Gilliameska

Mnohé z Gilliamových životných epizód svojou farebnosťou a nevšednosťou nezaostávajú za jeho výtvarným a režisérskym rukopisom. Kniha je pestrou zmesou mnohých doteraz nepublikovaných kresieb, fotografií a prenikavých postrehov okorenených často drsným humorom.

Vystupuje v nej aj plejáda hviezd vo vedľajších úlohách – George Harrison, Robin Williams, Jeff Bridges, Robert De Niro, Brad Pitt, Uma Thurman, Johnny Depp, Heath Ledger, a predovšetkým všetci ostatní pythonovci. Mihnú sa v nej aj ďalšie ikony modernej doby od Woodyho Allena, Franka Zappu, Richarda Nixona až po Huntera S. Thompsona. Jedinečný portrét populárnej kultúry konca 20. storočia.

Terry Gilliam (1940) je v Amerike narodený britský scenárista, výtvarník, herec a filmový režisér, známy z pôsobenia v kultovej anglickej komediálnej sérii Monty Python's Flying Circus. Nakrútil 12 filmov a zdá sa, že na budúci rok konečne zavŕši aj svoj filmový projekt o Donovi Quijotovi, na ktorom pracuje s prestávkami už dvadsať rokov.

V anglickom origináli Gilliamesque: A Pre-posthumous Memoir (Canongate 2015).

(česky)

Jota

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Terry Gilliam #Monty Python #Gilliameska