Do Noci literatúry sa ponorí 14 slovenských miest

Stráviť večer na netradičných miestach a počúvať pritom úryvky toho najlepšieho z európskej literárnej produkcie? Navyše v spoločnosti známych osobností, ktoré jednotlivé tituly predčítavajú? Takúto lákavú ponuku prináša deviaty ročník medzinárodného projektu Noc literatúry, ktorým v stredu večer okrem Bratislavy ožije aj ďalších 13 slovenských miest.

10.05.2017 07:00
Noc literatúry 2016 Foto: ,
Minuloročná Noc literatúry, ktorá sa konala v Bratislave. Na snímke v pozadí číta spisovateľ Michal Hvorecký.
debata

Spoločným menovateľom tohtoročného programu budú opäť atraktívne literárne diela. Návštevníci Noci literatúry sa v jednotlivých mestách budú môcť túlať Neviditeľnými mestami Itala Calvina, zavítať na stand-up šou v trpko-smiešnom románe Vojde kôň do baru laureáta na Man Bookerovu cenu Davida Grossmana či tŕpnuť strachom v trileri Uspávanka držiteľky Goncourtovej ceny za rok 2016 Leïly Slimaani.

„Princíp spočíva v jednotnom formáte, ktorý musia všetci dodržať. Len tak môžu byť napojení na celý projekt. Výber kníh zostavujú inštitúty európskych krajín. Ide zväčša o tituly súčasných žijúcich európskych autorov, ktorých diela sú preložené do slovenčiny a aktuálne ich možno nájsť aj na pultoch slovenských kníhkupectiev. Jednotlivé mestá si potom zo širšieho zoznamu zostavujú užší výber,“ priblížila Petra Darovcová z Českého centra v Bratislave, ktoré projekt zastrešuje.

Čo sa týka zastúpenia slovenských autorov, podľa jej slov do zoznamu vždy zaradia posledného laureáta ceny Anasoft Litera. Tým je aktuálne Peter Macsovszky s knihou Tantalópolis. Úryvok z jeho víťazného diela si návštevníci Noci literatúry budú môcť vypočuť v rovnej desiatke zapojených miest.

Počet miest každým rokom stúpa, rovnako ako návštevnosť podujatia. Podľa Petry Darovcovej treba hľadať dôvod najmä v lákavej kombinácii, ktorú Noc literatúry ponúka: „Je to šťastné spojenie troch vecí v jednom. Ide o predčítanie literárneho diela, čo je nám blízke už od detstva, knižky čítajú herci a herečky, ktorých diváci môžu stretnúť celkom zblízka, a takisto ide o objavovanie nových miest a zákutí, kam sa ľudia možno bežne dostať nemohli. Samo osebe by to nefungovalo tak silne ako práve v tomto spojení.“

Zorientovať sa v rôznorodom programe jednotlivých miest pomôžu informácie aj špeciálne mapky na stránke nocliteratury.cz. Aby návštevníci mohli stihnúť čo najviac z večerného programu, čítania sa budú opakovať v pravidelných časových intervaloch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Macsovszky #Noc literatúry #Vojde kôň do baru #Neviditeľné mestá