Heinrich Geiselberger (ed.): Velký regres

Konšpiračné teórie bujnejú, trollovia vyčíňajú, hranice medzi pravdou a klamstvom sa stierajú, postfakticita sa stáva normou. Slovo pokrok stratilo všetok svoj obsah. Sedemnásť intelektuálov, svetových odborníkov na poli sociológie, filozofie či politológie, pátra po príčinách súčasnej znepokojujúcej reality.

16.05.2017 05:00
debata
Heinrich Geiselberger (ed.): Velký regres
Heinrich Geiselberger Velký regres Heinrich Geiselberger (ed.): Velký regres

Zborník s podtitulom Mezinárodní rozprava o duchovní situaci dneška obsahuje myšlienky a eseje autorov ako Zygmunt Bauman, Slavoj Žižek, Václav Bělohradský, Nancy Fraserová, Ivan Krastev, Paul Mason, Robert Misik, César Rendueles, David Van Reybrouck, Eva Illouzová, Bruno Latour, Arjun Appadurai, Pankaj Mishra, Oliver Nachtwey, Wolfgang Streeck, Donatella della Porta či Heinrich Geiselberger. Každý svojím spôsobom reflektuje situáciu, keď mnohé nasvedčuje tomu, že svet, predovšetkým ten západný, nezadržateľne vstupuje do temného veku, do obdobia regresu.

Po ére, v ktorej vládol historický optimizmus, sú symptómy regresu všadeprítomné: nárast populizmu, nacionalizmu, autoritatívnosti, extrémizmu, xenofóbie, výbuchy „ľudového hnevu“, rastúca (oprávnená) nedôvera, ba odpor k etablovaným inštitúciám, ako aj ku globalizovaným elitám, volanie po nových stenách a nových hraniciach, uzatváranie sa do seba. Verejný priestor je čím ďalej, tým viac zamorovaný demagógiou, politická a mediálna scéna sa vulgarizuje a hysterizuje, znášanlivosť a slušnosť sú považované za slabosť, ak nie zradu.

(česky)

Rybka Publishers

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #konšpiračné teórie #Heinrich Geiselberger #Velký regres