Dubravka Ugrešić: Európa v sépiovej

Autorka putuje od demonštrantov v newyorskom Zuccottiho parku cez melancholické sídlisko v Amsterdame, Tel Aviv, Filipíny, Záhreb či Gent.

16.06.2017 05:00
debata
Dubravka Ugrešić: Európa v sépiovej
Dubravka Ugrešić Európa v sépiovej Dubravka Ugrešić: Európa v sépiovej

Európa v sépiovej je povinným čítaním pre každého, kto chce ohmatať a precítiť, čo sa s nami deje v tejto civilizácii, ktorá nás rozmaznáva a ponižuje zároveň. Jedným z miest úvah Dubravky Ugrešić je tiež Bratislava. Ani slovenská metropola však neunikla melanchólii, ani nemilosrdnému humoru v kapitole, ktorá sa volá tak ako celá kniha: Európa v sépiovej.

Dubravka Ugrešić (1949) je jedným z najzaujímavejších zjavov chorvátskej literatúry. Začiatkom deväťdesiatych rokov ju z jej vlasti vyhnal agresívny nacionalizmus a dodnes tam oficiálnymi miestami nie je príliš vítaná. Žije v Amsterdame. Je laureátkou množstva prestížnych európskych literárnych cien. V roku 2016 získala Neustadt Prize, americký ekvivalent Nobelovej ceny za literatúry, za svoj prenikavý, jedinečný, nezávislý pohľad a literárne majstrovstvo.

V chorvátskom origináli Europa u sepiji (Fabrika Knjiga 2013). Preklad Tomáš Čelovský. Predslov k slovenskému vydaniu napísal Michal Havran.

Salon

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Dubravka Ugrešić