Etgar Keret: Osem percent ničoho

„Izraelský Tarantino“ Etgar Keret je doma jedným z najradikálnejších a najlepších spisovateľov svojej generácie. Krátke poviedky sa vyznačujú jasným nahliadaním na každodennú realitu s presahmi k absurdným tónom.

12.07.2017 05:00
debata
Etgar Keret: Osem percent ničoho
Etgar Keret Osem percent ničoho Etgar Keret: Osem percent ničoho

Zbierka reprezentuje výber z jeho ranej tvorby. Päťdesiatjeden rôznorodých príbehov, ktoré sa kľudne mohli stať komukoľvek z našich známych. Alebo nemohli? Keret dovádza bežné situácie do absurdných koncov, jednoduché situácie ukončuje absolútne nečakaným spôsobom, nestráni sa brutality či naturalizmu, no to všetko preto, aby bravúrne opísal náš svet a najmä ľudí v ňom.

Autor poviedok, komiksov a scenárista Etgar Keret (1967) – potomok rodičov pôvodom z Poľska, ktorí prežili holokaust – píše ležérne, každodenným jazykom – slangom a dialektom. Jeho príbehy sú surreálne, ale uveriteľné – uvedie čitateľa do sveta podobného jeho vlastnému, hranice možného sa však ľahko menia.

Keret sa chystal na Slovensku už v roku 2014 uviesť svoju memoárovú knihu Sedem dobrých rokov (2015). Kvôli vtedy zhoršenej bezpečnostnej situácii v Izraeli nemohol prísť. Teraz u nás osobne privíta svoju novú zbierku, ktorú zostavil špeciálne pre vydavateľstvo Artforum. Kniha vychádza s ilustráciou Svetlany Fialovej na obálke. Preložila Silvia Singer.

Artforum

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Artforum #Etgar Keret #Osem percent ničoho