Svetozár Krno: Zo slnečného Balkánu do srdca Európy

Cestopis zaznamenáva štyri výpravy na Balkán. Autor prináša živé zážitky z putovania, všíma si prírodné, historické a kultúrne súvislosti. Čitateľa sprevádza tisícdvesto kilometrov dlhým súvislým prechodom hrebeňov piatich najvyšších bulharských pohorí (Rodopy, Pirin, Rila, Vitoša a Stará planina).

16.07.2017 05:00
debata
Svetozár Krno: Zo slnečného Balkánu do srdca...
Svetozár Krno Zo slnečného Balkánu do srdca Európy Svetozár Krno: Zo slnečného Balkánu do srdca Európy

Bývalú Juhosláviu vykreslil Krno po skúsenostiach s hrebeňovkou začínajúcou sa v Splite a končiacou na Orave, ktorú uskutočnil ešte pred občianskymi vojnami v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch minulého storočia. Prináša obrazy z Dalmácie, Slovinska, východného Rakúska a slovenských Karpát. Opisuje tiež etapovité jachtárske preteky po Jadranskom mori. Zobrazuje život slovenskej posádky, ale i vzťahy medzi ostatnými súťažiacimi družstvami reprezentujúcimi štrnásť štátov. Záver knihy je venovaný súčasnej Čiernej Hore. Zachytáva súvislý prechod štvorice pohorí Durmitor, Sinjajevina, Bjelasica a Komovi.

Pedagóg, politológ a autor cestopisov Svetozár Krno (1955) je profesorom na Univerzite Konštatnína Filozofa v Nitre. Dve desaťročia pôsobí na Katedre politológie a euroázijských štúdií tamojšej filozofickej fakulty. Ako autor literatúry faktu debutoval v roku 2001 cestopisom Dvetisíc kilometrov od Železných vrát po Devín.

Svetozár Krno

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Svetozár Krno #Zo slnečného Balkánu do srdca Európy