Juraj Krištofík: „Javorinu Nemci nikdy nedostanú!“

Publikácia mladého historika s podtitulom Odboj a partizánske hnutie v podjavorinskom regióne 1939-1945 mapuje spoločenskú situáciu a predpoklady odboja a partizánskeho hnutia v kopaničiarskom regióne Bielych Karpát v širšom regióne okolo Starej Turej.

08.08.2017 05:00
debata (1)
Juraj Krištofík: „Javorinu Nemci nikdy nedostanú!“
Juraj Krištofík Javorinu Nemci nikdy nedostanú! Juraj Krištofík: „Javorinu Nemci nikdy nedostanú!“

Medzi Váhom a Novým Mestom nad Váhom na jednej a moravsko-slovenskými hranicami na strane druhej sa odohrával príbeh prevádzačov cez slovensko-protektorátne hranice v rokoch II. svetovej vojny, odbojných miestnych obyvateľov s rozdielnym náboženským i politickým presvedčením voči Slovenskému štátu a ľudáckemu režimu a s jedinečnou regionálnou mentalitou, ktoré ich nakoniec viedli do radou odboja.

Kniha sa zameriava najmä na postihnutie osudov najvýraznejších odbojových formácií v regióne – partizánskeho oddielu Hurban s legendárnym i legendarizovaným miestnym veliteľom Milošom Uhrom a partizánskej brigády J. V. Stalina, vedenej pôvodne Ukrajincom Dibrovom.

Autor sa nevyhýba ani kontroverzným témam zabitia oboch spomínaných partizánskych veliteľov či lúpežnej a násilnej činnosti niektorých partizánov či osôb, ktoré sa za partizánov vydávali. Prácu obohacujú desiatky autentických dobových fotografií.

Autorom publikácie Juraj Krištofík je rodákom zo Starej Turej.

Múzeum SNP

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Juraj Krištofík #Javorinu Nemci nikdy nedostanú!