Kniha: Prečo sa mravce kamarátia s voškami

Ako deťom vysvetliť symbiózu? Najlepšie hravo! Vydavateľstvo Albatros prichádza so zábavnou knižkou Pavly Hanáčkovej s názvom Nečakané priateľstvá alebo Ako si zvieratá a rastliny pomáhajú.

28.08.2017 09:00
Nečakané priateľstvá alebo Ako si zvieratá a... Foto:
Deti zaujme kniha Pavly Hanáčkovej s názvom Nečakané priateľstvá alebo Ako si zvieratá a rastliny pomáhajú.
debata (1)

Kľúčom k úspechu sú nádherné ilustrácie, ktoré hneď lákajú knižku otvoriť. A rozkošná encyklopédia je ako stvorená na letné čítanie. Ukazuje, že priateľstvá možno nájsť úplne všade. Napríklad medzi antilopou a paviánom. Nie je to totiž žiadny nesúrodý pár, ale, naopak, dobre zohraná dvojica.

Navzájom na seba dávajú pozor, aby sa ubránili pred nepriateľmi. Podobne ako títo dvaja huncúti aj ďalšie zvieratá prišli na to, že je dobré mať spojenca. Skvelá je tiež kapitola o priateľstve mravcov a vošiek. Vysvetlí deťom, že rastliny síce kvôli voškám chradnú, no vošky vyrábajú sladkú medovicu, ktorá náramne chutí mravcom. Tí sa preto starajú nielen o vošky, ale dokonca aj o ich bábätká. A kto je pre vošky postrachom? No predsa hladná lienka. Z knižky sa čosi nové dozvedia aj rodičia, ktorí možno doteraz netušili o existencii malého vtáčika zvaného kľuváč. Ten vyniká v roli zvieracieho dermatológa – zebrám zo srsti vyďobáva dotieravý hmyz. Za skrášľovaciu procedúru zebra nemusí platiť peniazmi – z vyďobaných potvoriek má vtáčik lahodnú večeru. Takže priateľstvo je prospešné obom. Knižka ďalej pripomína, že kľuváč má vo svojom salóne krásy rôznorodú klientelu – jeho služby oceňujú okrem zebier aj byvoly, nosorožce a hrochy.

Aj o hrochoch sa človek dozvie zaujímavé novinky. Napríklad že pre volavky či korytnačky slúžia hrochy ako taxislužba. Načo by chodili po svojich alebo plávali, keď sa môžu zviezť na hrochovom chrbte? A hroch tiež využíva služby iných – rybky sa nebojácne vrhnú medzi jeho tesáky a vyčistia mu jazyk aj celú ústnu dutinu! Dobré priateľstvo, však? No nielen zvieratá, ale aj rastliny si môžu navzájom pomáhať. Nehovoriac o včelách, ktoré sa kŕmia lahodným nektárom na kvetoch a slúžia ako nevyhnutné opeľovače. Pod titulkom Sladké mámenie sa deti dozvedia, ako sa rastliny snažia včielky k sebe prilákať – farebnými kvetmi so sladkastou vôňou a dobrou pristávacou plochou. Hmyz je totiž trochu neohrabaný, a tak vyhľadáva veľké otvorené kvety s pevnou stavbou. Po prečítaní knižky budú deti jemný bzukot na lúke vnímať hneď celkom inak. A možno ich to privedie aj k ďalším vydareným detským knižkám, napríklad ku Včielke Maji či Karafiátovým Broučkom. Nuž, skamarátiť sa s touto knižkou sa veru oplatí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nečakané priateľstvá alebo Ako si zvieratá a rastliny pomáhajú #Pavla Hanáčková