Humorista sa ešte stále smeje

Augustín Kuchár je človek spod Tatier. Učil na gymnáziu v Poprade (vtedy JSŠ) a neskôr sa tam stal riaditeľom.

30.08.2017 12:00
debata
Úsmevy a grimasy

Pre svoju generáciu je však nezabudnuteľný najmä ako zakladateľ a šéf súboru, ktorý sa neskôr stal známy ako Divadielko OKO. Kuchár ho založil v roku 1960, písal preň scénky, viedol ho a vďaka úspechom tohto „divadielka“ bol Poprad po niekoľko rokov hostiteľským mestom Festivalu malých javiskových foriem. Výtvarník Milan Stano mal v roku 1970 na tomto festivale v popradskom Dome kultúry výstavu karikatúr a kresieb. Tam sa s Augustínom Kuchárom stretli a skamarátili. Priateľstvo vyvrcholilo tým, že Stano vydal vo svojom vydavateľstve knihu Úsmevy a grimasy, ktorú Kuchár napísal. Je to pôvabná knižka, v ktorej sú krátke vtipné príbehy, aforizmy a veselé kresby Milana Stana. Títo dvaja autori sa nielen priatelia, ale aj spolupracujú už dávnejšie – Kuchár publikuje aj v Stanovom časopise Kocúrkovo. Aj táto nová kniha je tandemová – pripravili ju spolu.

Prvú knihu literárnych miniatúr vydal Kuchár v roku 1996 pod názvom Výtržnosti. Samozrejme, bol to humor. A kde sa zmysel pre smiech vzal? Kuchár sa narodil v roku 1935 v Hnilci, o ktorom hovorí, že tamojších obyvateľov nazval spisovateľ Štefan Mišík „posmeškári“. Vraj v tejto krásnej, ale chudobnej lokalite bol humor obranným štítom i útechou. Augustín Kuchár nesie tento štít ďalej.

Pohodový talent tohto divadelného a literárneho tvorcu pochválila aj režisérka Věra Chytilová. S jeho tvorbou sa kedysi oboznámila na divadelných festivaloch v Čechách, kde jeho súbor exceloval. Kuchár bol skrátka dobrá značka, výborný organizátor a inšpirátor, a tak sa niet čo čudovať, že v Poprade – pod jeho krídlami – odštartovalo svoju hviezdnu kariéru aj Radošinské naivné divadlo so slávnym Jááánošíkom. Na festivaloch v Poprade účinkoval aj Karol Horák s úspešným prešovským študentským divadlom. Divadielko OKO pestovalo humor, kabaret, neskôr aj poéziu. Mnohí účinkujúci pokračovali na vysokých školách a venovali sa umeniu. Kuchár formoval napríklad aj herca Jána Galloviča, ktorý je tiež spod Tatier. A ešte ukážka z Kuchárových myšlienok, vtipných viet, ktoré nazýva aj vločky: On sedel na dvoch stoličkách, ona ležala na dvoch posteliach. Myslel si, že ju má v náručí a ona ho mala v hrsti. Skôr vedci odhalia všetky tajomstvá a záhady vesmíru, ako my tajomstvá a záhady žien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadielko OKO #Úsmevy a grimasy