Ľudmila Ulická: Jakubov rebrík

Monumentálna epická freska, ktorá zachytáva viac ako storočie ruských dejín, je rozvetvenou rodinnou ságou s množstvom hrdinov a dômyselne vybudovaným príbehom. Najnovší román vynikajúcej ruskej spisovateľky rozpráva príbeh o niekoľkých generáciách rodiny Osetských, pochádzajúcich z Kyjeva a neskôr presťahovaných do Moskvy.

29.08.2017 05:00
debata
Ľudmila Ulická: Jakubov rebrík
Ľudmila Ulická Jakubov rebrík Ľudmila Ulická: Jakubov rebrík

Nora, divadelná výtvarníčka, suverénna a praktická žena, spoznala svojich predkov začiatkom 21. storočia, keď si prečítala korešpondenciu starého otca Jakuba a starej mamy Marusie a v archíve KGB získala prístup k Jakubovmu prípadu.

Ľudmila Ulická (1943) vyštudovala biochémiu a genetiku na Lomonosovovej Moskovskej štátnej univerzite. Dlhé roky pracovala vo svojom odbore. Tri roky pôsobila ako dramaturgička Židovského divadla v Moskve. Na prelome 80. a 90. rokov začala časopisecky publikovať poviedky. V tom čase podľa jej scenárov nakrútili dva filmy: Sestričky slobody a Žena pre všetkých. Roku 1992 upútala pozornosť širokej verejnosti novelou Sonička, ktorá vyšla v časopise Novyj mir. Novela vzápätí vyšla aj knižne, preložili ju do viacerých jazykov vrátane slovenčiny.

Je známa i svojimi verejnými postojmi: kritizuje Vladimira Putina a vojnu na Ukrajine, je členkou Výboru za čestné voľby. Po vydaní knihy Semja u nas i u drugich (Rodina u nás a u iných) bola obvinená z porušenia ruského zákona o zákaze propagácie homosexuality medzi maloletými.

V ruskom origináli Lestnica Jakova (2015). Preložil Ján Štrasser.

Slovart

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Slovart #Ľudmila Ulická #Jakubov rebrík