Vladimír Reisel: Vidím všetky dni

Spomienky básnika, prekladateľa, člena skupiny nadrealistov na ľudí, literárne, spoločenské a politické okolnosti, ktoré utvárali jeho život.

17.09.2017 05:00
debata
Vladimír Reisel: Vidím všetky dni

Už na gymnáziu publikoval svoje básne. Neskôr, počas štúdia na Karlovej univerzite v Prahe, sa zoznámil s významnými českými literátmi a zapojil sa do kultúrneho diania.

Po nútenom odchode z Prahy pokračoval v štúdiu v Bratislave. Básnicky vyzrel a stal sa jednou z vedúcich osobností avantgardného nadrealistického hnutia. Po vojne pôsobil na veľvyslanectve v Paríži, kde sa zoznámil s predstaviteľmi francúzskeho surrealizmu a pokrokovými umelcami. Koniec vojny a päťdesiate roky zavŕšili obdobie avantgardy a predurčili aj ďalšie smerovanie Reiselovej básnickej tvorby.

Vladimír Reisel (1919 – 2007) bol slovenský básnik a prekladateľ. Študoval odbor slovenčina – francúzština. Od roku 1941 pracoval ako stredoškolský profesor v Bratislave, v roku 1945 sa stal redaktorom denníka Pravda, v rokoch 1945 – 1952 pracoval v diplomacii. Bol redaktorom v časopise Život, zástupcom šéfredaktora vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ i šéfredaktorom časopisu Slovenské pohľady.

Marenčin P

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Reisel #Vidím všetky dni