Lenka Mančíková - Kvások. Zázrak z vody a múky

Treba uznať, že chutný a kvalitný kvások je naozaj alchýmia. Vonia jemne kyslo a má bublinky. Je to živá substancia, takže citlivo reaguje na každú zmenu a preto je dôležité dodržiavať základné pravidlá a dávať si pozor na každý krok.

19.10.2017 07:00
debata
Lenka Mančíková - Kvások Foto: NOXI
Lenka Mančíková - Kvások Lenka Mančíková - Kvások

Práve preto vyšla nová kniha Kvások plná užitočných rád a tipov, postupy krok za krokom a skvelé recepty. Aj bezlepkové. Jej autorka Lenka Mančíková sa kváskovému pečeniu venuje už dlhé roky a dokonca robí veľmi úspešné kurzy pečenia z kvásku.

„Ak raz podľahnete čaru kváskovania, nie je cesty späť. Budete napr. cestovať na dovolenku aj s kváskom. Mnohí účastníci mojich kurzov mi to potvrdzujú. Najprv sa smejú, keď im to hovorím, neskôr to potvrdzujú,“ vysvetľuje Lenka.

V prvej časti knihy Kvások približuje Lenka Mančíková jednotlivé druhy múky a ako sa skamarátiť s kváskom: ako sa pripraviť, ako založiť kvások, ako sa oň starať a základné pravidlá, ktoré sa oplatí vždy dodržiavať.

Druhú časť tvoria recepty. Najskôr recepty na lievance, vafle a mrkvový chlieb s makom, ak vám zostal zvyšný kvások.

A potom recepty s lepkom i bezlepkové. Napríklad chlieb pita, Pivné žemličky, Kardamónky, Chlieb s čedarom a čili, Chlieb s lieskovcami a hrozienkami, či Orechová bábovka.

Medzi bezlepkovými receptami nájdete napríklad Polentový chlieb bez rozkvasu, Cukinový snack s parmezánom alebo Žemličky z múky z červenej šošovice.

Kniha je doplnená aj krásnymi fotkami, ktoré keď si pozriete, možno sa hneď vrhnete na pečenie z kvásku :)

Podobných knižiek o kvásku pribúda, no tento nový Kvások je predsa len iný. Lenka Mančíková ho písala jazykov „svojich kurzov“, čiže snažila sa odpovedať na všetko to, čo ľudí naozaj zaujíma. S čím majú problémy, ako majú presne postupovať alebo čo sa stalo, ak sa im kvások nevydaril. Vynikajúco to zhrnula v článku Kde robíme najčastejšie chyby?, v ktorom okrem iného píše: „Nezúfajte. Keď som začínala s kváskom, učila som sa na vlastných chybách. Preto mám pre vás pár tipov, vďaka ktorým môžete upiecť lepší kváskový chlieb a ušetríte čas.“

Recept z knihy Kvások:

Kváskové lievance

Tieto lievance môžete urobiť z ražného či bezlepkového kvásku. My ich máme najradšej s mandľovým maslom zmiešaným s banánom a ozdobené ovocím.

Kváskove lievance Foto: NOXI
Kváskove lievance Kváskove lievance

Recept na približne 10 menších kusov
1 PL kvásku
1 väčší banán
2 PL mandľového masla (napr. od Powerlogy)
2 PL kakaa
60 g pohánkovej múky
60 g pšenovej múky
150 ml mlieka (ak je veľmi husté cesto, nebojme sa pridať tekutinu)
ghi maslo

Suroviny dobre zmiešame, prikryjeme a necháme rozkvasiť 4 hodiny. Prekvasené cestíčko má mať redšiu konzistenciu. Naberačkou naberáme cesto na lievance, pečieme ich z oboch strán asi 4 minúty na masle ghi, kým sa nezačnú tvoriť na povrchu bubliny a nezačnú hnednúť.

Ak sa Vám nechcete stáť dlho pri sporáku, môžete spraviť veľké lievance na celú panvicu a pre zvýraznenie chuti môžete nahradiť 20 g múky gaštanovou múkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Noxi #kvások