Paul Beatty: Odpadlík

Rozprávač sa narodil v „agrárnom gete“ na južnom okraji Los Angelesa a zrieka sa osudu Kalifornčana nižšej strednej vrstvy.

25.11.2017 05:00
debata
Paul Beatty: Odpadlík

"Umrel by som v tej istej izbe, v ktorej som vyrastal, a hľadel na pukliny v štukovom strope, ktoré sú na ňom od zemetrasenia v šesťdesiatom ôsmom.“ Prenikavá satira o mladíkovi, ktorý nadobudol izolovanú mimoškolskú výchovu, a o rasistickej justícii.

Vychoval ho osamelo žijúci otec, kontroverzný sociológ, a detstvo strávil ako subjekt psychologických výskumov s rasovým zameraním. Verí, že otcovo priekopnícke dielo sa zavŕši monografiou, ktorá vyrieši rodinné finančné problémy. Ale keď otca zabije výstrel policajta, uvedomuje si, že monografia nikdy nevyjde. Odpadlík, pobúrený zákernosťou osudu a zlým stavom rodného mestečka, sa rozhodne vrátiť Dickens na mapu Kalifornie. Spustí projekt, ktorého súčasťou je obnovenie otroctva a segregácie na miestnej strednej škole a ktorý ho nakoniec privádza pred Najvyšší súd.

Knižka spochybňuje posvätné princípy americkej ústavy, mestského života, hnutia za občianske práva, vzťahu medzi otcom a synom a svätého grálu rasovej rovnosti – černošskej čínskej reštaurácie. Je napísaný charakteristickým štýlom absurdnej literatúry.

Americký černošský autor Paul Beatty (1962) má magisterský titul z psychológie z Boston University a z tvorivého písania z Brooklyn College. Je autor štyroch románov a dvoch zbierok poézie, zostavil aj knihu hokumov (špecifických humorných textov raného blues) Antológia afroamerického humoru. V roku 2016 mu za dielo Odpadlík ako prvému Američanovi udelili prestížnu britskú Man Bookerovu cenu.

  • V anglickom origináli The Sellout (Farras, Straus and Giroux, 2015).
  • Preložil Jozef Kot.
  • Ikar/Odeon

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paul Beatty #Odpadlík