Považovali ho za blázna, dnes ho obdivujú. William Blake

Anglický básnik a maliar William Blake, ktorý sa narodil pred 260 rokmi, prepájal vo svojej tvorbe poéziu s výtvarným umením. Svojím dielom, ktoré ho radí k predchodcom surrealizmu, ovplyvnil zástup maliarov. Inšpiroval aj literátov či hudobníkov. Okrem iných aj bítnikov v 50. rokoch minulého storočia, generáciu hippies zase o dekádu neskôr zaujal najmä svojou obhajobou absolútnej slobody.

28.11.2017 16:00
William Blake Foto:
William Blake svojím dielom ovplyvnil zástup maliarov, literátov či hudobníkov. (Na olejomaľbe ho stvárnil Thomas Phillips, 1807)
debata

William Blake sa narodil 28. novembra 1757 v Londýne, vyučil sa za rytca a krátko navštevoval aj Kráľovskú akadémiu, kde ale so svojimi rebelským názormi značne vytŕčal. V roku 1784 si otvoril tlačiarenskú dielňu, za niekoľko rokov však skrachoval. Väčšinu umelecky plodného života (ešte na smrteľnej posteli maľoval svoju ženu) prežil Blake v biede, mnohí ho považovali za blázna a jediná výstava, ktorú sám usporiadal, skončila fiaskom. Jeho umelecký význam ocenilo až 20. storočie.

Svoje básne a prorocké knihy tlačil Blake vlastnou technikou „iluminovanej tlače“ – text napísal na dosku a pridal k nemu kresbu, vyleptanú dosku potom vytlačil a vykoloroval akvarelom. Takto vznikli aj jeho slávne Piesne nevinnosti a Piesne skúsenosti.

Témy nachádzal Blake v biblii, u Shakespeara, Miltona či vo vlastnej fantázii. V jeho tvorbe sa ale odrazila aj vtedajšia búrlivá doba – americká a francúzska revolúcia. Keď mal asi 30 rokov, začal písať prorocké knihy, napríklad Amerika: Proroctvo, Európa: Proroctvo, Kniha Urizenova či Kniha Losova.

Svoj rebelský postoj vyjadril napríklad v próze Svadba neba a pekla. K jeho významným dielam patrí aj epos Milton: báseň alebo nedokončená symbolická kniha Jeruzalem, na ktorej pracoval 16 rokov. Na sklonku života vytvoril Blake niekoľko ilustrácií k Dantovej Božskej komédii; tento cyklus, ktorý patrí k vrcholom Blakeovej tvorby, ale nedokončil. Zomrel 12. augusta 1827 v Londýne.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #básnik #William Blake #Božská komédia #John Milton