Hermann Hesse: Narcis a Goldmund

Za života autora jeho najčítanejšie a najviac vydávané dielo. Príbeh dvoch priateľov: mnícha intelektuála a umelca bohéma sa odohráva v stredoveku.

20.12.2017 07:00
debata

Hlavnou postavou však predsa len je Goldmund – tulák, milovník žien a umelec, ktorý opúšťa kláštor, aby našiel zmysel svojej existencie. Začiatok i koniec napínavého príbehu sa však odohrávajú v kláštore, kde obaja priatelia riešia otázky a problémy v priam psychoanalytických rozhovoroch. V prenesenom význame ide obraz autorovej osobnosti, v ktorej celý život zápasili mysliteľ mystik s umelcom hľadačom, a v rôznych obdobiach jeho života víťazili rôzne stránky jeho osobnosti. V knihe sa autor vyrovnáva aj s obrazom svojej matky, ktorú miloval, ale mal k nej ambivalentný vzťah (pozri Bärbel Reetz: Hesseho ženy, Petrus, 2017). Brilantne napísaná kniha oslovuje čitateľov doteraz.

Dielo vyšlo prvý raz v roku 1930 a prinieslo Hessemu nielen chválu kritiky, ale aj tú najväčšiu čitateľskú popularitu. Doteraz je tento román považovaný za jeho ťažiskové dielo, aj keď Siddhártha a Stepný vlk sú v súčasnosti známejšie a vydávanejšie.

Nemecký prozaik, esejista a maliar žijúci vo Švajčiarsku Hermann Hesse (1877–1962) bol pre svoje protivojnové názory neustále napádaný. Jeho knihy (Stepný vlk, Siddhártha) ovplyvnili generácie intelektuálov i generačných rebelov.

V nemeckom origináli Narziss und Goldmund (Fischer 1930). Preklad Ľudmila Rampáková, edične knihu pripravila a doslov Volkera Michelsa preložila Elena Diamantová. Ako podklad ilustrácií poslúžili diela Albrechta Dürera, ktoré upravil a zároveň o typografiu a dizajn knihy sa postaral Marek Kianička. Petrus

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hermann Hesse #Narcis a Goldmund