Bruno Solařík (ed.): Jan Švankmajer

Výpravná publikácia mapuje tvorivé princípy celosvetovo uznávaného surrealistu.

28.02.2018 05:00
debata
Bruno Solařík (ed.): Jan Švankmajer
Bruno Solařík Jan Švankmajer Bruno Solařík (ed.): Jan Švankmajer

Autor textu Bruno Solařík, ktorý sa spolu s režisérom zúčastňuje aktivít skupiny surrealistov, predstavuje prostredníctvom Švankmajerových názorov a výtvorov celistvé svedectvo o výnimočnom diele tejto legendy českej kinematografie. Súčasťou publikácie sú i dosiaľ nepublikované reprodukcie umelcových objektov-fetišov a exkluzívne snímky z jeho najnovšieho filmu Hmyz.

Český filmový režisér, animátor a výtvarník Jan Švankmajer (1934) vstúpil do sveta filmu v 60. rokoch. Vo svojich dielach kombinuje prvky bábkarstva, animácie a hraného filmu. Za normalizácie v 70. rokoch nemohol natáčať, venoval sa divadelnej scénografii a výtvarne spolupracoval na filmoch Adéla ještě nevečeřela a Deváté srdce. Medzinárodnú pozornosť získal v roku 1983 na Medzinárodnom festivale animovaného filmu. V roku 1988 nakrútil svoj prvý dlhometrážny film Něco z Alenky, s ktorým uspel i vo svete.

Surrealista, spisovateľ a prekladateľ Bruno Solařík (1968) spoluzakladal v roku 1987 surrealistický okruh A.I.V. Je členom československej Surrealistickej skupiny a redaktorom surrealistickej revue Analogon. (česky)

Cpress

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #hmyz #Jan Švankmajer #Bruno Solařík