Knihy: Láska ako večná múza

Láska, večná inšpirátorka umenia, podnietila aj vznik dvoch kníh s dlhšími titulmi, ktoré sú novinkami na knižných pultoch.

05.03.2018 05:00
debata
Rafik Schami: Sofia alebo Začiatok všetkých...
Rafik Schami Sofia alebo Začiatok všetkých príbehov Rafik Schami: Sofia alebo Začiatok všetkých príbehov

Prvú z nich – Sofia, alebo Začiatok všetkých príbehov – napísal Rafik Schami. Je to knižka o vzťahu dvoch vyznaní, o zbližovaní a odpudzovaní sa rôznych kultúr. Čitateľ sleduje príbeh lásky mladej kresťanky Sofie a moslima Karíma, v ktorom sa odráža zložitosť a pestrosť sveta. Najskôr – ešte za mladi – Sofia zachráni Karíma pred nepravdivým obvinením z vraždy a on jej za to sľúbi, že jej v núdzi kedykoľvek pomôže. O päť desaťročí neskôr Sofia Karíma prosí, aby zachránil pred neoprávneným väznením jej syna Salmana. Ten žije už päťdesiat rokov v talianskom exile a do Damasku sa vrátil navštíviť rodné mesto a zostarnutých rodičov.

Román sa odohráva v rokoch 1927 – 2010 a je o predsudkoch kresťanov voči islamu, o spôsobe života v Damasku, ako aj o praktikách tajnej polície v Sýrii. Hovorí sa aj o emigrácii a túžbe po domove. Zároveň je v knihe veľa pasáží o romantických miestach v starobylom Damasku. Kniha Sofia pripomína jazykom a atmosférou Šeherezádine rozprávky z čarovného cyklu Tisíc a jedna noc. Však má aj takmer 500 strán a názvy kapitol znejú romanticky a nejednoznačne. Napríklad – Milencova spoľahlivosť, alebo Váha sľubu, Zvláštna predvídavosť holubov, alebo tajná rozlúčka. Preložil Marián Hatala, vydal Zelený kocúr.

Ria Valé: Môj sen o láske
Ria Valé Môj sen o láske Ria Valé: Môj sen o láske

Druhý z nových titulov je Môj sen o láske – Z poézie múzy Rudolfa Dilonga. Obsahuje verše, ktoré napísala Ria Valé, a dva sprievodné texty, ktoré objasňujú pôvod a osud týchto veršov, život autorky a jej vzťah k Dilongovi. O poetke píše v úvode Denisa Fulmeková a autorkou doslovu je Kristína Pavlovičová.

Čitatelia už asi poznajú príbeh Valérie Reiszovej a Rudolfa Dilonga z knihy Konvália: židovské dievča sa počas holokaustu stalo matkou františkánskeho mnícha a básnika Rudolfa Dilonga. Ich neskoršie osudy boli pohnuté a poézia Rie Valé zostala obostretá tajomstvom aj vďaka zvláštnemu pseudonymu, ktorý provokoval a dával podnet k dohadom. V novej knihe na tému tohto literárneho úkazu sa môže čitateľ oboznámiť nielen so samotnou provokujúcou poéziou, ale aj so všetkými okolnosťami jej vzniku. Vydal Slovart.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafik Schami #Sofia alebo Začiatok všetkých príbehov #Ria Valé