Nomináciám na české knižné ceny vládne invenčná hravosť

Krátko po tom, ako sa slovenská verejnosť dozvedela mená desiatky nominantov na literárnu cenu Anasoft litera, sa o nomináciách na najlepšiu knihu vydanú v uplynulom roku rozhodlo aj v susednej Českej republike.

09.03.2018 07:00
Petra Soukupová Foto:
Spisovateľka Petra Soukupová s dvoma nominovanými titulmi na cenu Magnesia Litera.
debata

Najviac želiezok v ohni má česká spisovateľka, prekladateľka, dramaturgička a scenáristka Petra Soukupová, ktorá si môže odniesť rekordné tri ceny Magnesia Litera. Okrem románu Nejlepší pro všechny, ktorý sa uchádza o cenu v kategórii Litera za prózu, a knižky Kdo zabil Snížka? bojujúcej v detskej sekcii, má autorka šancu uspieť aj v hlavnej kategórii kniha roka.

„Medzigeneračná románová výpoveď Petry Soukupovej ponúka prenikavý pohľad do vnútra jednej súčasnej rodiny, ktorej členovia majú radikálne odlišné predstavy o živote. Každý sa snaží robiť všetko s najlepším presvedčením, ale neustále zraňuje druhých aj sám seba,“ vysvetlila porota svoje rozhodnutie nominovať jej román Nejlepší pro všechny. Nie je to však len umelecká hodnota textu, ktorou dokáže prozaické dielo Petry Soukupovej zaujať. Prelína sa totiž s jej ďalšou nominovanou knižkou Kdo zabil Snížka?, spoločne s ktorou vytvára unikátny literárny projekt.

Ako spisovateľka priznala ešte minulý rok pre portál Lidovky.cz, obe knihy písala paralelne a súvisia spolu: „Odohrávajú sa na rovnakom mieste, čiastočne sa prekrývajú v čase a niektoré postavy vystupujú v oboch knihách. Konkrétne Viktor je jeden z troch hlavných hrdinov knižky pre dospelých, ale vystupuje aj v detskej verzii. Pre dospelých je kniha Kdo zabil Snížka? akýmsi bonusom. Knihy fungujú samostatne, ale ja dúfam, že im ešte lepšie bude spolu. Pretože inak úsilie, ktoré som do toho vložila, keď som to písala súčasne – a ktoré nebolo malé – nemalo cenu.“

Petra Soukupová patrí k najvýraznejším českým prozaičkám poslednej dekády. Cenu Magnesia Litera získala aj v roku 2010. V hlavnej kategórii kniha roka vtedy zvíťazila s románom Zmizet. Jej súčasnými konkurentmi v rámci prózy sú napríklad Ondřej Horák, Josef Pánka či Anna Bolavá. Pozornosť však vzbudil najmä autor, ktorý sa do nominácií nedostal. Bol to práve román Jáchyma Topola Citlivý člověk, ktorý vlani v Česku vzbudil rad búrlivých reakcií.

Knižná cena Magnesia Litera vyhlasuje víťaza celkom v jedenástich kategóriách. Okrem hlavnej ceny kniha roka, o ktorej rozhoduje porota zložená z 300 kritikov, akademikov a kníhkupcov, či ceny za prózu a detskú literatúru, je tu zastúpená aj poézia, náučná literatúra či publicistika. Mená víťazov budú známe počas slávnostného ceremoniálu 4. apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nominácie #Magnesia Litera #Petra Soukupová