Kniha: Stephen Hawking o vesmíre rozprával aj deťom

Stephen Hawking bol mimoriadnou osobnosťou vedy. Každý ho poznal aj kvôli jeho chorobou zmenenému telu, ale najmä kvôli tomu, ako vedel rozprávať o vede a najmä o vesmíre. Odkrýval tajomstvá nekonečna (aj konečna), prichádzal k novým záverom o tom, ako funguje svet. Vedel to podať príťažlivo a zrozumiteľne, aj dospelí ho radi počúvali. A vedel sa priblížiť tiež deťom.

09.04.2018 05:00
Stephen Hawking Foto: ,
Slávny fyzik Stephen Hawking písal aj pre deti.
debata

Napriek tomu, že bol na vozíčku a mal rôzne zdravotné problémy, bol veľmi životaschopný. Mal viac vzťahov, aj búrlivých, oženil sa a mal tri deti. S dcérou Lucy Hawkingovou písal práve knihy pre deti. Nedávno im vyšiel ďalší cyklus príbehov o zvedavom Gregorovi – Gregor a modrý mesiac. Kto by si bol pomyslel, že táto knižka bude pre slovenských čitateľov rozlúčková – možno práve pri jej čítaní sa dozvedeli o skone slávneho fyzika (zomrel 14. marca).

V tomto príbehu sa Gregor a Anka vydávajú na piate vesmírne dobrodružstvo – idú na Mars. Dostali sa do vesmírneho programu, a to priamo do projektu, ktorý školí mladých astronautov. Obaja sa zaujímajú o kozmos, snívajú o ňom aj s kamarátmi a zháňajú si informácie o všetkých novinkách, ktorých je v dnešnej dobe neúrekom. Počas výcviku si však začnú všeličo všímať. Bývajú vo vesmírnom tábore a zisťujú, že zvláštne veci sa nedejú len na Zemi, ale aj na obežnej dráhe.

Lucy Hawking a Stephen Hawking: Gregor a modrý... Foto: Slovart
Gregor a modrý mesiac Lucy Hawking a Stephen Hawking: Gregor a modrý mesiac

Všetko je obostreté tajomstvom a deti sa ho snažia vylúštiť. Do vzrušujúceho príbehu vstupujú kapitoly na zaujímavé témy – napríklad, čo všetko je realita. Slovo, ktoré je dnes veľmi bežné, ale asi ho mamy deťom nevysvetľujú. Možno samy by o realite nevedeli teoretizovať, a pritom – aj svoje deti vychovávajú v realite. Tieto pasáže určite písal sám fyzik, a tak sú obsažné a určite deťom rozšíria obzor a naučia ich uvažovať v širších súvislostiach. Aj táto kapitola o realite sa končí konštatovaním – výzvou, že každý človek si môže vytvoriť vlastnú realitu. Z knihy sa deti ešte dozvedia o Európe, o oceánoch, o tom, prečo má človek v každom vesmírnom svete inú váhu a mnoho ďalších múdrostí.

Knihu ilustroval Garry Parsons – jeho ilustrácie sú vtipné a milé v tom, že vychádzajú z deja a priamo ho dokresľujú. K takejto knihe sa to hodí, lebo obrázky sledujú text, ako by to bol denník. Príbeh sa začína citátom z výrokov vedca Isaaca Newtona: „Neviem, čím sa môžem zdať svetu, ale pripadám si len ako chlapec, ktorý sa hrá na brehu mora a občas sa zabáva tým, že nájde o čosi oblejší kameň či krajšiu mušľu, zatiaľ čo veľký oceán pravdy leží predo mnou neprebádaný.“

Hawkinga pochovali práve vedľa tohto slávneho vedca, ktorého si vážil. Ležia vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Obaja z tohto oceánu pravdy vylovili naozaj viac než len pekné mušličky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #detská kniha #Stephen Hawking #popularizátor vedy