Ivan Kadlečík: Dvanásť/Vlastný hororskop/Rapsódie a miniatúry/Hlavolamy

Druhý z plánovaných štyroch zväzkov súborného diela Ivana Kadlečíka obsahuje texty štyroch kníh z konca 80. a 90. rokov. Sú osobité, neopakovateľné a naliehavo originálne, výrazne nadčasové, intímne, dôverné a nútia premýšľať.

17.04.2018 05:00
debata
Ivan Kadlečík: Dvanásť / Vlastný hororskop /...
Ivan Kadlečík Ivan Kadlečík: Dvanásť / Vlastný hororskop / Rapsódie a miniatúry / Hlavolamy

„Ivan Kadlečík sa nikdy neznížil k tomu, aby sa vo svojich textoch otvorene kriticky „vyrovnával“ s (komunistickým) režimom, ktorý mu tak dramaticky zmenil život a ktorý sa ho pokúšal navždy „vylúčiť“ zo spoločnosti. Jeho nepoddajnosť a vzdor (možno aj pohŕdanie) vyústili do iných polôh. Predovšetkým zdôraznil vlastnú zakorenenosť v slovenskom živote, v slovenskej histórii, v slovenskej kultúre,“ napísal o autorovi literárny vedec Vladimír Petrík.

Prvý zväzok vyšiel v roku 2017 pod názvom Z rečí v nížinách / Tváre a oslovenia / Epištoly. Obsahuje texty z rokov 1971–1991: autorove reflexie diel modernej slovenskej literatúry, portréty spisovateľov, eseje o tvorbe, úvahy, listy priateľom i intímne denníkové zápisky.

Prozaik, básnik a esejista Ivan Kadlečík (1938 – 2014) vstúpil do slovenskej literatúry ako kritik a redaktor literárnych časopisov Krok a Matičné čítanie. Mimoliterárne okolnosti však zapríčinili, že hneď jeho prvá kniha kritík bola pred tlačou zakázaná. Po okupácii Československa v 1968 bol vytlačený na okraj spoločnosti a spolu s ďalšími, režimu nepohodlnými autormi publikačne umlčaný. Na tento tlak reagoval vo svojej tvorbe hlbším zakoreňovaním sa v dejinách, prírode a kultúre.

KK Bagala

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #KK Bagala #Ivan Kadlečík