Donatella Di Pietrantonio: Tá, čo sa vracia

Niektoré romány sa nás dotknú tak hlboko a presne, akoby ich príbeh prehováral priamo k nám.

21.05.2018 05:00
debata
Donatella Di Pietrantonio: Tá, čo sa vracia

Román o Arminute – tej, čo sa vracia, do svojej hĺbky vtiahne už na prvých stránkach, vo chvíli, keď rozprávačka zazvoní pred neznámymi dverami v jednej ruke s kufrom a v druhej s taškou plnou topánok.

Otvoriť prichádza jej sestra Adriana: nikdy predtým sa nevideli. Začína sa príbeh o dievčati, ktoré zo dňa na deň príde o všetko: o pohodlný domov, najdrahšie kamarátky, bezpodmienečnú lásku rodičov. Trinásťročná objavuje úplne nový a odlišný život. Dom je malý, tmavý, všade je plno súrodencov a na stole málo jedla. Je tam však Adriana, s ktorou spávajú na jednej posteli. A je tu aj Vincenzo, ktorý sa na ňu pozerá ako na ženu. Aby dokázala prijať fakt, že sa jej dvakrát zriekli, musí sa vrátiť k svojej podstate. Autorka rozpráva príbeh o vzťahoch matiek a dcér, zodpovednosti a starostlivosti.

Talianska spisovateľka Donatella di Pietrantonio (1962) žije v Penne, v regióne Abruzzo, kde sa venuje profesii detskej zubnej lekárky. Debutovala románom Moja matka je rieka, jej druhý román Moja krásna bol nominovaný na cenu Premio Strega 2014. Za román Tá, čo sa vracia dostala v roku 2017 prestížnu taliansku cenu Premio Campiello.

V talianskom origináli L'Arminuta (Einaudi 2017). Preložila Adriana Šulíková.

Inaque.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Donatella Di Pietrantonio