Toma Wolfa preslávil nový žurnalizmus aj Ohňostroj márností

Americký spisovateľ, satirik a novinár Tom Wolfe, ktorý patril k priekopníkom takzvaného nového žurnalizmu a napísal knihy ako Ohňostroj márností, Kyselinový test či Muž na vrchole, zomrel vo veku 88 rokov.

17.05.2018 13:39
USA spisovateľ Thomas Wolfe úmrtie Foto: ,
Na archívnej snímke je americký spisovateľ a novinár Thomas Wolfe.
debata

„Spojenie nový žurnalizmus som nevymyslel ja, ale Pete Hamill (americký novinár – pozn. red.). Ak pomenujete niečo novým, akoby sa to už takmer skončilo. Vezmite si Nový údel alebo Novú ľavicu. Stále si však myslím, že najlepším opisom toho, čo sme robili, je nový žurnalizmus. Obsahovalo to prvky, ktoré sa nikdy nevykonávali spoločne a vyžadovalo si to veľa práce v teréne,“ povedal Wolfe vlani v rozhovore pre magazín Rolling Stone, s ktorým tiež roky spolupracoval a niektoré diela vrátane najslávnejšieho Ohňostroja márností tu najskôr vychádzali na pokračovanie, kým sa nedočkali zrevidovanej knižnej verzie.

Pre nový žurnalizmus bola osobná účasť autora na opisovaných udalostiach kľúčová, rovnako ako subjektívne ladenie textov a používanie postupov dovtedy typických skôr pre beletriu. Nový žurnalizmus zažíval boom v polovici 60. rokov a začiatkom 70. rokov minulého storočia a súvisel s dianím v spoločnosti. „Nová forma začala byť používaná na popísanie nekontrolovateľného zmätku, ktorý si v šesťdesiatych rokoch razil cestu do americkej spoločnosti: Rocková hudba a hippies, vojna vo Vietname a politické atentáty, vzbura černochov a policajné násilie, voľnosť v oblasti sexu a kozmické rakety – nekonečná reťaz dôležitých udalostí, ktoré vyžadovali nový štýl,“ cituje vo svojej práci o Wolfovi Marie Dudziaková publicistu Frederika Wardrupa.

Pripomína tiež, že niektoré kruhy hľadeli na nový žurnalizmus s dešpektom, ale tiež to, že nový žurnalizmus bol znechutený fetišizáciou princípu objektivity a dával najavo, že všetky svedectvá o skutočnosti sú vysoko subjektívne.

Wolfe začínal kariéru v lokálnych novinách, neskôr pracoval pre Washington Post a začiatkom 60. rokov sa presťahoval do New Yorku a zamestnal sa v New York Herald Tribune. Spolupracoval aj s ďalšími periodikami a je autorom aj množstva publicistických kníh. Medzi nimi je aj jedna zo základných kníh o hippies a „kronika vpádu LSD do Ameriky“ Kyselinový test (1968). Kniha vznikla po tom, čo Wolfe sprevádzal spisovateľa Kena Keseyho a jeho partiu na ceste po USA. V roku 1973 bol zostavovateľom antológie Nový žurnalizmus, ktorá bola akýmsi manifestom a obsahovala práce Huntera S. Thompsona, Trumana Capoteho či Normana Mailera. V knihe The Right Stuff (1979) písal Wolfe o prvých siedmich amerických astronautoch a ich predchodcovi Chuckovi Yeagerovi. V roku 1983 nakrútil podľa Wolfovej knihy rovnomenný film Philip Kaufman.

Svoju prvú beletristickú knihu vydal Wolfe v roku 1987. Bol ňou Ohňostroj márnosti, kritika newyorskej smotánky a dráma, z ktorej sa postupne stáva fraška, sa dočkala aj filmového spracovania. Do príbehu o amerických kontrastoch a satire rasizmu, bulváru či chamtivosti obsadil Brian De Palma Toma Hanksa, Brucea Willisa, Melanie Griffithovú či Morgana Freemana. Ďalším románom bol Muž v plnej zbroji (1998), ktorý vyšiel aj v češtine. Neskôr vydal ďalšie dva romány.

Wolfe bol známy aj svojím výstredným obliekaním. Chodil v bielom obleku, často s bielym klobúkom a čierno-bielych topánkach. Wolfe podľa agentúry Reuters priznával, že rád púta pozornosť, a navyše mal pocit, že vďaka jeho výzoru sú ľudia náchylnejší zdôveriť sa mu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Tom Wolfe