Peter Krištúfek: Lady Xanax, pán Snehulienka a ja

Tomáš sa narodil so šiestimi prstami na každej nohe. Už ako dieťa prišiel na to, že svet okolo je natoľko absurdný a zložitý, že ľahšie prežije, ak bude predstierať, že je blázon.

29.06.2018 05:00
debata
Peter Krištúfek: Lady Xanax, pán Snehulienka a ja

A tak len postáva kdesi na okraji a pozoruje. Od podivných deväťdesiatych rokov až po neskutočnú súčasnosť. Vie, že mnohé veci, ktoré všetci pokladáme za normálne, sú vlastne úplné nezmysly. Večne neveriaci Tomáš. Posmrtne vydaný román predčasne zosnulého spisovateľa je satirickou výpoveďou o stratenej generácii, ktorá uviazla jednou nohou v neskorom komunizme a druhou v ranom kapitalizme.

Spisovateľ Peter Krištúfek (1973–2018) vyštudoval filmovú a televíznu réžiu na VŠMU a okrem literárnej tvorby je autorom viacerých dokumentárnych i hraných krátkych filmov. Pracoval tiež ako rozhlasový moderátor a autor relácií o umení a literatúre. je autorom troch poviedkových zbierok – Nepresné miesto (2002, prémia Ivana Kraska), Voľným okom (2004) a Mimo času (2009). Prvý román s názvom Šepkár napísal v roku 2008 a získal zaň nomináciu na Cenu európskej knihy. Nasledovali Blíženci a protinožci (2010), Dom hluchého (2012) či Atlas zabúdania (2013). Vo veku 44 rokov sa stal obeťou dopravnej nehody.

Marenčin PT

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peter krištúfek