Peter Fedorčák: Tuka proti republike

Vojtech Tuka (1880 – 1946) exponent slovenského autonomizmu a radikálneho pronacistického krídla Hlinkovej slovenskej ľudovej strany.

29.07.2018 05:00
debata (7)
Peter Fedorčák: Tuka proti republike
Peter Fedorčák Tuka proti republike Peter Fedorčák: Tuka proti republike

Počas Slovenského štátu bol z pozície predsedu vlády zodpovedný za oficiálnu štátnu politiku a politické rozhodnutia, osobitne za perzekúciu židovského obyvateľstva na Slovensku. V roku 1946 bol v procese pred Národným súdom v Bratislave odsúdený na trest smrti.

Bol to v poradí už druhý proces s Vojtechom Tukom. Sedemnásť rokov predtým ho Národné zhromaždenie republiky Československej zbavilo poslaneckej imunity a v roku 1929 bol odsúdený na pätnásť rokov ťažkého žalára. Bol uznaný vinným zo zločinu vojenskej zrady a zločinu prípravy úkladov o republiku v procese, o ktorom existujú pochybnosti, či nebol zmanipulovaný. Samotný proces vo svojej podstate odkazuje na dôležitý fakt, že v prípade skutočne nebezpečnej činnosti pre štát, ktorou bol autonomistický program, a nie existencia tzv. Tukovej špionážnej kancelárie vo Viedni, Tuka konal nie ako politický solitér, ale ako splnomocnenec HSĽS.

Peter Fedorčák (1983) je odborným asistentom na Katedre histórie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde pôsobí od roku 2009. Univerzitné vzdelanie absolvoval na Trnavskej univerzite v Trnave. Okrem výskumu slovenských dejín prvej polovice 20. storočia sa venuje najmä kultúrnym, náboženským a politickým dejinám Košíc.

Marenčin PT

7 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Peter Fedorčák #Tuka proti republike #Vojtech Tuka